Studentorganisationerna gläder sig åt att SHVS-utvidgningen framskrider: “Godkänn lagen, riksdagen!”

 In Ställningstaganden

Finlands studerandekårers förbund – SAMOK och Finlands studentkårers förbund (FSF) gläder sig åt att regeringen arbetar för att främja hälsa och välbefinnande hos studerande. I dag lämnar regeringen en proposition till riksdagen med förslag till lag om studerandehälsovård för högskolestuderande. Lagförslaget tryggar Studenternas hälsovårdsstiftelses (SHVS) verksamhet och utvidgar de tjänster som SHVS erbjuder till att även omfatta yrkeshögskolestuderande.

“Vi tackar regeringen – det här är ett mycket viktigt lagförslag. Att värna om studerandehälsovården är en betydande gärning för framtiden och bra generationspolitik”, säger FSF:s ordförande Miika Tiainen.

“Ur yrkeshögskolestuderandes perspektiv är SHVS-utvidgningen helt enkelt det bästa beslut som den här regeringen fattat! En fungerande studerandehälsovård stöder studieframgång och främjar också framtida arbetsförmåga. Vi hoppas att SHVS-utvidgningen glider in i mål! ” instämmer SAMOKs ordförande Marko Grönlund.

Studentrörelsens långsiktiga arbete för att utvidga studerandehälsovårdens tjänster slutförs i slutet av år 2018 då lagförslaget lämnas till riksdagen. Om riksdagen godkänner lagförslaget, träder lagen i kraft i början av år 2021.

“Om lagen godkänns så är det det bästa som finns inom intressebevakning”, konstaterar ordförandena tillsammans.

Mer information:

Marko Grönlund
ordförande, SAMOK
[email protected]
tfn +358 50 389 1000

Miika Tiainen
ordförande, FSF
[email protected]
tfn +358 44 906 5007

Eero Löytömäki
socialpolitisk sakkunnig 
[email protected]
tfn +358 50 389 1015

Sonja Raitamäki
socialpolitisk sakkunnig
[email protected]
+358 40 741 1251

Start typing and press Enter to search