24.02.2022 | Nyheter

SAMOK dömer Rysslands attack – Ukraina behöver nu vår hjälp

Finlands studerandekårers förbund – SAMOK dömer Rysslands militära invasion av Ukraina.

”Vi, som en del av den internationella studerandefältet är särskilt oroade över ukrainska och utländska studeranden i Ukraina. SAMOK visar stöd och solidaritet med vår ukrainska systerorganisation, UAS (Українська асоціація студентів), säger Emmi Lainpelto, ordförande för SAMOK.

Ukraina är en del av Europa och behöver nu allt vårt stöd. Nu måste Europeiska unionen agera som ett förenat stöd för Ukraina. Betydande påföljder måste införas mot Ryssland och Ukraina måste kräva att fientligheterna avslutas omedelbart.

I den här situationen är det också viktigt fö oss att komma ihåg att situationen är orsakad av den ryska staten, inte den ryska befolkningen eller de rysktalande som bor i Finland. Vi får inte ge utrymme för rasism.

Det är normalt att vara rädd för vad som händer i Ukraina, men vi får inte låta den rädslan förlama oss. Finland måste särskilt öka de humanitära och ekonomiska medel med vilka vi kan hjälpa Ukraina i denna svåra situation.

Var och en av oss kan också hjälpa vanliga ukrainare genom att donera till Röda Korset eller Unicef, som tar humanitärt bistånd till Ukrainas konfliktområden. Dessutom kan du hjälpa till genom att sprida information om kriget från pålitliga källor i dina egna nätverk.

Riksdagspartiernas ungdomsorganisationer håller demonstrationen We Stand With Ukraine, lördagen den 26 februari 2022. Fredsdemonstrationen börjar klockan 12 i Esplanadparken och flyttar till Fabriksgatan, i närheten av den ryska ambassaden klockan 13. SAMOK stödjer och uppmuntrar deltagandet i demonstrationen.

Krisen i Ukraina kan kännas mentalt tungt. Det finns ingen anledning att lämnas ensam med betungande känslor. Till exempel högskolorna eller Mieli ry erbjuder stöd genom t.ex. kristelefon och diskussion. Röda Korset har också sammanställt ett omfattande hjälppaket på sin hemsida.

Mer information:

Emmi Lainpelto
Ordförande
[email protected]
050 389 1000

Roosa Veijola
Europapoiltiskt sakkunnig
[email protected]
050 389 1012