27.08.2024 | Uutiset

SAMOK

Tiedote: Luottamus, tasa-arvo ja kestävä tulevaisuus – näistä koostuvat nuorten terveiset eläkeneuvotteluihin

Eläkejärjestelmä saa päivityksen eläkeuudistuksessa, jonka neuvottelutuloksen tulisi olla valmis tammikuussa 2025. Eläkeneuvottelupöydissä ei kuitenkaan valitettavasti ole nuoria mukana. Tämän vuoksi nuorisojärjestöt ovat järjestäneet omat eläkeneuvottelunsa.

Uudistus tehdään, jotta työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyys voidaan varmistaa. Suomen hallitus on asettanut eläkeuudistuksen tavoitteeksi vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä 0,4 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä vastaa noin miljardia euroa. Nuorten eläkeratkaisujen lähtökohta on sama.

Nuorten eläkeratkaisuissa esitetään esimerkiksi sukupolvirahastointia, jonka avulla eläkejärjestelmän tulevaisuus voidaan turvata. Sukupolvirahastointiin osallistuisivat niin nykyiset työssäkäyvät kuin eläkeläisetkin. Nuorisoalan näkemykset eläkeuudistukseen pohjautuvat vahvasti sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen, eriarvoisuuden vähentämiseen sekä kestävän eläkejärjestelmän säilyttämiseen myös tuleville sukupolville. Ajatuksena on, että eläkejärjestelmän kestävyyden varmistamiseen tulisi osallistua niin nuorten sukupolvien, nykyisten työssäkäyvien kuin nykyisten eläkeläistenkin.

“Nuorten ääni uhkaa jäädä eläkeuudistuksessa kuulumattomiin, mutta me emme suostu olemaan sivustakatsojia. Sukupolvirahastointi on konkreettinen ratkaisu, jolla voimme varmistaa, että nykyiset ja tulevat sukupolvet saavat ansaitsemansa turvan,” sanoo SAMOKin puheenjohtaja Lauri Kujala.

Nuoret ovat eläkejärjestelmän rahoittajia, ja heidän täytyy voida luottaa siihen, että jonain päivänä he myös itse pääsevät eläkkeelle. Eläkejärjestelmän kestävyyttä uhkaa kuitenkin tällä hetkellä erityisesti huoltosuhteen heikentyminen, syntyvyyden lasku, heikko talouskasvu, nuorten heikentynyt kiinnittyminen työuralle varsinkin sen alkuvaiheessa sekä nuorten mielenterveyden kriisi.

“Nuorten täytyy voida luottaa siihen, että kun heidän vuoronsa koittaa, eläkejärjestelmä toimii oikeudenmukaisesti ja tarjoaa heille turvaa. Tämä luottamus on rakennettava jo nyt,” painottaa SAMOKin varapuheenjohtaja Sanni Koivuluoma.

Nuorten eläkeratkaisut julkistettiin tiistaina 27.8. neuvottelujen päätöstilaisuudessa. Tilaisuudessa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen peräänkuulutti sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta eläkeuudistuksessa.

”Tämä prosessi on varmasti lisännyt kiinnostusta ja tuntemusta eläkejärjestelmää kohtaan nuorten parissa. Ennen kaikkea neuvottelutulos on nostamassa sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta keskusteluun ja se on todella suuri ja tärkeä arvo. Meidän on syytä ottaa tosissaan nuorten kokema huoli eläkejärjestelmää kohtaan ja varmistaa se, että myös tulevaisuudessa suomalainen eläkejärjestelmä on kansainvälisestä näkökulmasta luotettava”, Grahn-Laasonen sanoo.

Tutustu kaikkiin nuorten eläkeneuvottelujen esittämiin ratkaisuihin: Nuorisoalan ratkaisut eläkejärjestelmän uudistamiseksi. Syvemmin aiheeseen voi tutustua lukemalla myös Nuorisoalan eläkeratkaisujen taustapaperin.

Nuorten Eläkeneuvottelujen lopputuloksen ovat hyväksyneet Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry:n lisäksi seuraavat järjestöt:

  • Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf
  • Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry
  • Suomen Lukiolaisten Liitto
  • Suomen Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
  • Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
  • Suomen Ylioppilaskuntien Liitto (SYL) ry

Lisätietoja:

Lauri kujala
Puheenjohtaja, SAMOK
050 389 1000
[email protected]

Sanni Koivuluoma
Varapuheenjohtaja, SAMOK
050 360 9376
[email protected]