22.12.2021 | Uutiset

Mistä saa apua joulunpyhinä?

Joulunaika ei ole kaikille pelkkää rauhoittumisen ja levon aikaa. Vaikeassakaan tilanteessa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin vaan apua löytyy kyllä. Kokosimme listan joulunakin auttavista tahoista. Näistä löydät apua, oli kyse sitten mielenterveyden oireilusta, yksinäisyydestä, päihdeongelmista tai lähisuhdeväkivallasta. Myös jokainen meistä voi tehdä osansa olemalla läsnä ja kysymällä kuulumisia.

Hätätapauksissa, henkeä uhkaavissa vaaratilanteissa tai mikäli epäilet rikosta, soita välittömästi hätänumeroon 112.

Auttavat puhelimet

MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI RY:n kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Valtakunnallisen kriisipuhelimen suomenkielinen linja on avoinna joka päivä kellon ympäri numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa henkistä hätää sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja oman tilanteen helpottamiseksi, omien voimavarojen löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

Mannerheimin lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) on avoinna 23.–31.12.2022 joka päivä kello 14–17. Voit soittaa nimettömänä, maksutta ja luottamuksella. Yhteydenottoihin vastaavat koulutetut vapaaehtoiset.

Nollalinja

Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinja on avoinna joka päivä kellon ympäri numerossa 080 005 005. Nollalinjalla voit keskustella päivystäjän kanssa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

EHYT ry:n anonyymi ja maksuton päihdeneuvonta on tukena ja apuna, jos haluat puhua omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä. Päihdeneuvonta on avoinna joka päivä kellon ympäri numerossa 0800 90045.

Naisten linja

Naisten Linjan maksuton ja anonyymi puhelinpalvelu on tarkoitettu kaikille väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille (itsemäärittelyä kunnioittaen) sekä heidän läheisilleen. Päivystys on avoinna arkisin klo 16–20 numerossa 0800 02400 (englanniksi perjantaisin klo 16–20).

Peluuri

Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa. Avoinna ma-pe klo 12-18. Puhelu on täysin maksuton ja voit asioida nimettömänä.

Chat-palvelut

Mannerheimin lastensuojeluliitto

Lasten ja nuorten chat on avoinna 23.–31.12.2022 joka päivä kello 14–17.

Sekasin

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä. Chatissä voi keskustella nimettömänä mistä tahansa mieltä painavista aiheista. Ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset kuuntelevat ja tukevat sekä neuvovat tarvittaessa eteenpäin. Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Avoinna ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24. (Det är bara på finska)

Mielenterveyden keskusliitto

Mielenterveyden keskusliiton Valoa-chatin kautta pääset keskustelemaan mielenterveystyön ammattilaisen kanssa. Sinua voidaan auttaa sinua eteenpäin, askarruttaapa sinua oma tai läheisesi tilanne. Avoinna arkisin klo 12–15. (Det är bara på finska)

Nollalinja

Nollalinjan palvelut on tarkoitettu kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjan chat-palvelu on auki arkisin klo 9-15. Chat-ikkuna aukeaa sivun oikeaan alakulmaan mikäli päivystäjä on vapaana.

Naisten linja

Naisten Linjan chat-palvelu on tarkoitettu kaikille väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille (itsemäärittelyä kunnioittaen) sekä heidän läheisilleen. Chat on avoinna ti & to klo 17–19.

Peluuri

Peluurin chat tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa. Peluurin chat on avoinna ma, ke ja pe klo 12-15.

Ensi- ja turvakodit

Turvakodit
Turvakodista saat apua ja sinne voit soittaa aina, jos joku läheisessä ihmissuhteessasi on väkivaltainen tai uhkaava. Turvakodit palvelevat ympäri vuorokauden ympäri Suomen.

Punaisen Risti

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot ovat auki joulun ajan. Tilapäinen majoitus on avoinna nuorille joka päivä klo 17-10. Turvataloon voi tulla akuutissa kriisissä, mutta myös joulua voi tulla viettämään, jos joutuisi muutoin olemaan yksin.