Opiskelija- ja työmarkkinajärjestöt: Opiskelija-aterioiden tukea ja hintaa on korotettava

 Kategoria Tiedotteet

Opiskelija-aterioiden ateriatukea ja enimmäishintaa on korotettava pikaisesti, vaativat Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen Opiskelijakuntien liitto SAMOK ry, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Palvelualojen Ammattiliitto PAM. Opiskelija-aterioiden enimmäishintaa on korotettu viimeksi vuonna 2012 ja ateriatukea 2013. Aterioiden valmistamisesta aiheutuvat kustannukset ovat nousseet huomattavasti. Kustannusten nousu on johtanut opiskelija-aterioiden tason laskuun. Syntyneen tilanteen korjaamisesta on päätettävä hallituksen kehysriihessä.

 

Opiskelija maksaa opiskelija-ateriasta enintään 2,60 euroa. Korkeakouluopiskelijoiden ruokailua tuetaan ateriatuella, jonka määrä on 1,94 euroa aterialta. Opiskelija-aterioiden tarjoamisesta aiheutuvat kustannukset ovat nousseet yli 11 prosenttia, mutta hinta on pysynyt samana kahdeksan vuotta. Siksi opiskelijaravintoloilla on vaikeuksia tarjoilla opiskelijoille riittävän laadukasta, monipuolista ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Jos tilanne säilyy ennallaan, suomalainen opiskelijaruokailuun kehitetty järjestelmä rapautuu vähitellen.

Opiskelijalle on tärkeää, että aterian hinta on kohtuullinen ja että ateria täyttää ruokailusuosituksen mukaisen laadukkaan ja monipuolisen annoksen kriteerit. Korkeakouluopiskelijan menoista kuluu keskimäärin noin neljännes ruokaan. Aterian hinnalla on suuri merkitys niukalla toimeentulolla elävälle opiskelijalle. Opiskelijoiden sosiaaliturvan alhaisen tason vuoksi on tärkeää, että elämisen kustannuksia ei kasvateta nykyisestään.

Järjestöt esittävät, että opiskelija-aterioiden enimmäishintaa ja opiskelijoiden ateriatukea korotetaan opiskelija-aterioiden kustannustason nousua vastaavasti. Määrärahan korottaminen maksaa valtiolle noin 7,8 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Lisätietoja:

Suomen Opiskelijakuntien liitto SAMOK ry
Antti Hallia, 050 389 1011
antti.hallia@samok.fi

Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL
Paavo Antikainen, 044 906 5004
paavo.antikainen@syl.fi

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa
Veli-Matti Aittoniemi, 040 736 7705
veli-matti.aittoniemi@mara.fi

Palvelualojen Ammattiliitto PAM
Jaana Ylitalo, 050 588 1170
jaana.ylitalo@pam.fi

Kirjoita tähän hakusana ja paina enteriä