20.02.2025 | Kannanotot

SAMOK

SAMOK ja Arene: Alueet kuihtuvat ilman ammattikorkeakouluja

Ammattikorkeakouluilla on valtava vaikutus alueiden veto- ja pitovoimaan. Kunta- ja aluevaltuutetut voivat päätöksillään vaikuttaa opiskelijoiden jäämiseen alueelle. Riittävä asuntotuotanto, laadukkaiden harjoittelupaikkojen tarjoaminen ja kansainvälisten opiskelijoiden integroiminen vahvistavat alueen pysyvää työvoimaa. SAMOK ja Arene peräänkuuluttavat tekoja asumiseen, harjoittelupaikkojen saatavuuteen ja työllistymisen tukeen opiskelijoiden jäämiseksi alueelle.

Ammattikorkeakouluilla on kriittinen merkitys koko Suomen elinvoimalle. Merkittävä osa alueiden elinvoimasta tulee kansainvälisistä opiskelijoista, joista valtaosa on halukkaita työllistymään Suomeen. Niin kansainvälisten osaajien työllistyminen ja kotoutuminen kuin opiskelijoiden jääminen opiskelumaakuntaansa edellyttävät, että työelämä ja myös kuntien palvelut ovat valmiita vastaanottamaan ja juurruttamaan uudet asukkaat.

Kohtuuhintainen asuminen on keskeinen osa alueen veto- ja pitovoimaa. Opiskelija-asunnoista on pulaa kaikissa korkeakoulukaupungeissa. Erityisen tärkeää kohtuuhintainen ja säällinen asuminen on amk-opiskelijoille, joilla monella on perhe mukanaan. Valtion vähentäessä opiskelija-asuntotuotannon rahoittamista kuntien rooli kasvaa. Kuntien on omilla toimillaan mahdollista alentaa rakentamisen hintaa esimerkiksi kaavoituspäätöksillä ja tukemalla rahallisesti asuntotuotantoa.

”Opiskelijoiden asumistilanne ei näytä helpottavan, sillä opiskelijoiden määrä on kasvussa. Orpon hallituksen leikkaukset niin opiskelija-asuntojen rakentamisen erityisryhmien investointiavustuksesta kuin opiskelijoiden toimeentulosta heikentävät tilannetta entisestään. Opiskelija-asuntoja tulisi kaavoittaa lähelle korkeakoulukampuksia ja julkisen liikenteen ulottuville,” Julia Väänänen SAMOKista huomauttaa.

Ammattikorkeakouluista valmistuu valtaosa hyvinvointialueiden työntekijöistä

Ammattikorkeakoulut ovat avainasemassa ratkaisemassa alueiden työvoimapulaa. Kaksi kolmasosaa korkeakoulujen uusista opiskelijoista opiskelee ammattikorkeakoulussa ja heistä kaksi kolmasosaa työllistyy opiskelumaakuntaansa. Ammattikorkeakoulutus on työelämälähtöistä ja harjoittelu on merkittävä osa tutkintoa. Haasteeksi on muodostunut kuitenkin harjoittelupaikkojen riittämättömyys. SAMOK ja Arene vaativat toimia, jotta jokainen opiskelija pääsee harjoitteluun eivätkä opinnot viivästy harjoittelun tai harjoittelupaikan puutteen vuoksi. Esimerkiksi sote-alan opiskelijoista joka kymmenennellä opiskelijalla on haasteita opintojen etenemisessä harjoittelupaikkojen puutteen vuoksi. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kansainvälisten opiskelijoiden harjoittelumahdollisuuksiin.

Arene ja SAMOK vaativat koulutusmäärien jatkuvan kasvattamisen sijaan työn tuottavuutta ja osaamisen takaamista parantavia toimintatapoja. Kuntien ja hyvinvointialueiden on kannettava oma vastuunsa osaavan työvoiman saatavuudesta. Sote-alan ammattilaisia ei valmistu ilman laadukkaita harjoittelupaikkoja ja opiskelijat eivät jää alueelle ilman kohtuuhintaisia asuntoja.

“Ammattikorkeakouluista valmistuu vuosittain yli 11 000 sote-alan ammattilaista. Ammattikorkeakoulut ovatkin osa ratkaisua hyvinvointialueiden työvoimapulaan ja tuottavuusongelmiin, sillä ammattikorkeakoulut kouluttavat valtaosan hyvinvointialueiden korkeakoulutetusta henkilöstöstä,” Ida Mielityinen Arenesta muistuttaa.

Lisätietoja:

Julia Väänänen
Puheenjohtaja, SAMOK
050 389 1000
[email protected]

Ida Mielityinen
Toiminnanjohtaja, Arene
050 594 0731
[email protected]