03.04.2025 | Kannanotot

SAMOK

Kannanotto: Hallituksella on nyt mahdollisuus tehdä korjausliike ja panostaa tulevaisuuteen puoliväliriihessä

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK vaatii, että Suomen hallituksen tulevassa puoliväliriihessä korkeakoulutuksen rahoitus turvataan, opiskelijoiden riittävä toimeentulo mahdollistetaan ja nuorisojärjestöjen toimintaedellytykset taataan.

Laadukas korkeakoulutus on perusedellytys kestävän työelämän rakentamiselle. Panostaminen osaamiseen ei ole vain koulutuspolitiikkaa, vaan toimivan talouspolitiikan ydin. Ammattikorkeakouluille ei ole realistista sysätä kasvavia opiskelijamääriä ja lisääntyviä yleisiä vastuita ilman perusrahoituksen asianmukaista vahvistamista.

“On elintärkeää, että koulutuksen rahoitus taataan, sillä investointi koulutukseen on ainoa kestävä tie talouskasvuun ja yhteiskunnan valoisampaan tulevaisuuteen. Myöskään koulutustason nostoa on turha tavoitella ilman riittäviä panostuksia”, SAMOKin puheenjohtaja Julia Väänänen linjaa.

Suomen koulutustaso on jo jäänyt jälkeen OECD-maiden keskiarvosta. Lisäleikkaukset johtavat väistämättä kompromisseihin, joiden seurauksena valmistuneiden opiskelijoiden osaaminen ei vastaa työelämän tarpeeseen, vaan johtaa edelleen kasvaviin lisäkoulutus- ja investointitarpeisiin.

Asiantuntevien ja hyvinvoivien korkeakoulutettujen saaminen työelämään ei kuitenkaan ole mahdollista ilman riittävää opiskelujen aikaista toimeentuloa. Riittävä toimeentulo mahdollistaa resurssien käyttämisen opintojen suorittamiseen, ja tukee näin valmistumista. Opintotukijärjestelmä vaatii kokonaisuudistuksen toteuttamista etuusjärjestelmän selkeyttämiseksi ja toimeentulon tason varmistamiseksi.

Yhteiskunnallinen osallisuus on tärkeä tekijä niin opiskelijoiden kuin heitä ympäröivän yhteiskunnankin hyvinvoinnin kannalta. Nuorisojärjestöillä on keskeinen rooli aktiivisten kansalaisten kasvattamisessa. Ne paitsi tuottavat hyvinvointia lisääviä palveluja, myös huolehtivat siitä, että nuorten ja opiskelijoiden ääni kuuluu heitä koskevassa päätöksenteossa. Järjestöjen tekemän työn korvaaminen esimerkiksi julkisilla palveluilla johtaisi entistä suurempiin kulueriin, palveluverkostojen uudelleenrakentamistarpeeseen ja hyvinvointialueiden lisäkuormitukseen.

“Valtion talouden näkökulmasta koulutuksen laadusta ja nuorisojärjestöiltä leikkaaminen ovat kallis ja kyseenalainen säästökohde, joka ei kestä kriittistä tarkastelua”, summaa SAMOKin varapuheenjohtaja Sanja Laitinen-Lindelöf.

SAMOKin ratkaisut kehysriiheen:

  • Laadukas koulutustason nosto mahdollistetaan korkeakoulujen riittävällä rahoituksella.
  • Opintotuen kokonaisuudistus päätetään toteuttaa. Uudistuksessa tehdään opintorahan tasokorotus, tukikuukausien määrää korotetaan ja kaikki euromääräiset elementit sidotaan sopivaan indeksiin.
  • Nuorten yhteiskunnallinen osallisuus ja hyvinvointi turvataan takaamalla nuorisojärjestöille välttämättömät toimintaedellytykset.

Lisätietoja:

Julia Väänänen
Puheenjohtaja
050 389 1000
[email protected]

Sanja Laitinen-Lindelöf
Varapuheenjohtaja
050 300 1550
[email protected]