Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK on tyrmistynyt, että maan suurin palkansaajajärjestö haluaa heikentää nuorten asemaa työmarkkinoilla. Erityisen törkeää se on tilanteessa, jossa nuorten työttömyys ja epävarmuus tulevaisuudesta vain kasvaa.
SAK on ilmoittanut vaalitavoitteekseen lakisääteisen irtisanomisjärjestyksen, jonka yksi pääkriteereistä olisi työsuhteen kesto. Käytäntö suosii vanhempia työntekijöitä nuorten kustannuksella eli ehdotus asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan iän perusteella.
Aiemmin tänä keväänä SAK oli itse mukana puolustamassa nuorten asemaa työmarkkinoilla, kun hallituksen aikomuksena oli helpottaa alle 30-vuotiaiden nuorten määräaikaisten työsopimusten purkamista. Nyt SAK:n oma ehdotus uhkaa lisätä nuorten tekemien silppu- ja pätkätöiden määrää ja heikentää nuorten toimeentuloa ja uskoa tulevaan. Työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun luulisi kiinnostavan ay-liikettäkin? Vastahan sen takia lakkoiltiinkin – jopa yleislakkoa väläytettiin. Missä ovat nyt työtaistelutoimet nuorten aseman parantamiseksi?
Nuorilta ja opiskelijoilta on tällä hallituskaudella leikattu suhteessa enemmän kuin muilta ryhmiltä. Nuorten jatkuvan kurmuuttamisen sijaan nyt pitää tehdä aitoja ja pitkäjänteisiä panostuksia tulevaisuuteen sekä tehdä kestävää ja oikeudenmukaista sukupolvipolitiikkaa.
“Suomi ei nouse nuorten työmarkkina-asemaa heikentemällä vaan panostuksilla tulevaisuuteen, koulutukseen ja tasa-arvoon. Mikäli SAK haluaa parantaa vanhemman väestön työllisyyttä ja asemaa työmarkkinoilla, ilman että se tulee samalla syrjineeksi nuoria, kannattaa sen vaatia yhteisessä rintamassa opiskelijajärjestöjen kanssa panostuksia koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen”, pamauttaa Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKin puheenjohtaja Marko Grönlund.
Lisätietoja:
Marko Grönlund, puheenjohtaja
050 389 1000
[email protected]