Kaikkihan kertovat kokemuksistaan etäajasta. Itse ajattelin luoda pienen välitilinpäätöksen kummallisesta ajasta työelämässäni. Se alkaa kyllä jo tuntua uudelta normaalilta.
Vuosi sitten viikonloppuna lähdimme vaimon ja lasten kanssa risteilemään Turku – Tukholma -välille. Korona on ihan lähellä, oli tunnelma. Yökerhossa yritettiin istua väljästi, vaikka yleisö tungeksi meidänkin pöytäämme Anssi Kelan nähdäkseen. Muuten käytettiin varsin tiukasti väljiä à la carte puolen palveluita. Piipahdettiin tax-freessäkin hiljaiseen aikaan. Sunnuntai-iltana ajeltiin kotiin, eikä korona seurannut mukanamme.
Maanantain ja tiistain olin ihan normaalisti toimistolla, viimeiset päivät, vaikken sitä silloin tiennyt. Keskiviikkona seminaarissa Tikkurilassa sain viestin, että torstain kokous ministeriössä on peruttu, koska EU-komission työryhmä ei koronan vuoksi ole pystynyt kokoontumaan ja toimittamaan luvattuja materiaaleja. Ensimmäinen konkreettinen koronavaikutus.
Torstaina aamulla kuuntelin kotona etäyhteydellä AMK-barometrin julkaisuja, ennen kuin lähdin eduskuntaan. Sivistysvaliokunnan asiantuntijakuulemisessa oli jännä tunnelma. Puheissa oli muutaman tunnin päästä pidettävä hallituksen tiedotustilaisuus koronatilanteesta. Saatiin kuitenkin kuuleminen vietyä ihan kunnialla läpi, ja pääsin kertomaan oman asiantuntijanäkemykseni lakiesitykseen. Sitä ehkä kuunneltiinkin, sillä jotain edustajat kyselivätkin minulta. Eduskunnassa meni sen verran kauan, etten lähtenyt enää toiselle puolelle kaupunkia SAMOKin vaikuttajafoorumiin, vaan ajattelin suunnata kotitoimistolle viimeistelemään seuraavan päivän esitystäni foorumissa. Matkalla poikkesin kauppaan, kun vessapaperi oli lopussa ja oli vielä tarjouksessakin. Ihmettelin, miksi kaikki haalivat sitä paperia, ei tarjous niin hyvä ollut. Hyppäsin autooni ja kuuntelin uutiset. Korona oli kuulemma täällä, ja Suomi pitää sulkea.
Vielä samana iltana peruimme vaikuttajafoorumin toisen päivän ja päätimme siirtyä etätyömoodiin. Aika paljon etätyöstä olikin jo kokemusta. Itse olen tehnyt sitä säännöllisesti jo vuodesta 2007. Etäkokousmahdollisuutta olimme käyttäneet joitakin vuosia, ja SAMOKin kentänkin kanssa asia oli rutiinia. Työkalut vain olivat hieman kömpelöitä. Jo seuraavan viikon perjantaina löysin itseni pro bonona järjestetystä Teams & etätyö -webinaarista. Huvittavinta oli, että suuren osallistujamäärän takia se piti järjestää Zoomissa. Muilta osin oma työaikani meni alkuvaiheessa pitkälti mm. ministeriöiden ja Kelan kanssa viestiessä. Opiskelijoiden asioiden selvittelemisessa koronatilanteessa oli monenlaista työsarkaa. Ministeriöiden sähköpostiohjelmat eivät koronasulun ensivaihetta kestäneet, mutta puhelimella onneksi pääsi läpi. Viranomaisten reagointi asioihin oli nopeaa ja hyvää, ei kuitenkaan ihan niin pikaista kuin opiskelijat kärsimättöminä odottivat. Tilannehan oli kyllä jossain määrin kaoottinen, ja uutta selvitettävää tuli koko ajan lisää. En ole koskaan aikaisemmin enkä sen jälkeen saanut niin paljoa yhteydenottoja.
Nyt kun tästä kaikesta on kulunut vuosi voi todeta, että paljon on menty eteenpäin etätyötavoissa. Etäpalaverit käytänteineen, webinaarit työtiloineen, kokoukset uusine menettelytapoineen ja tapaamiset kommervenkkeineen ovat tulleet tutuiksi niin omalle toimistolle kuin kaikille sidosryhmillekin. Jopa valtionhallinto pääsi nykyaikaan Slack/Lync-museostaan. Nyt näyttää siltä, että sama meno jatkuu ainakin kesään asti. Kyllähän homma pelittää, mutta olisihan se mukava nähdä ihmisiä ihan oikeastikin. Paluuta vanhaa sellaisena kuin me sen muistamme tuskin kuitenkaan enää on.
Antti Hallia
Työelämäpolitiikan asiantuntija
Antti vastaa työssään sosiaalietuuksista, työelämään liittyvistä asioista sekä jatkuvasta oppimisesta. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!
SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia hallituksen jäsenemme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!
Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry