19.04.2023 | Blogi

SAMOK

Vieraskynä: Kohtuudella kohti kestävämpää koulutuspolitiikkaa

Vieraskynä: Kohtuus on ratkaisu opiskelijoiden mielenterveyskriisiin

Mikä riittää? Sitä tulee usein mietittyä, kun tekee työtä opiskelijoiden jaksamisen ja hyvinvoinnin eteen. Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään 19.4. ja tänä vuonna päivän teema on kohtuus. Päivän tarkoituksena on lisätä opiskelijoiden tietoisuutta mielenterveysteemoista ja kannustaa eri tahoja edistämään ratkaisuja opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi.

Opiskelijoilta odotetaan yhä enemmän

Opiskelijoilta on aina odotettu paljon, mutta viime vuosien aikana odotukset ovat muuttuneet kohtuuttomiksi. Opiskelijoita on erilaisilla uudistuksilla lähdetty repimään samanaikaisesti moneen eri suuntaan. Tämän näkee etenkin opiskelijoiden sosiaaliturvassa: valmistumista halutaan nopeuttaa, mutta samanaikaisesti tukijärjestelmä vaatii työssäkäyntiä opintojen ohella.
Näistä erilaisista vaatimuksista ja paineista on jäänyt opiskelijoille lähinnä hämmentynyt olo. Moni miettii, että mitä opiskelijoilta nyt oikeasti halutaan? Mikä riittää? Uudistuksista näkee, että niitä tehtäessä opiskelijat eivät ole olleet keskiössä, vaan suurempaan rooliin on nostettu esimerkiksi työllisyyspolitiikka. Päätöksien vaikutusarviointi on ollut puutteellista, joka on johtanut muun muassa opiskelijoiden mielenterveysoireilun huomattavaan kasvuun.

Emme myöskään voi unohtaa vielä viime vuoteenkin vaikuttanutta koronapandemiaa, joka iski erityisen pahasti opiskelijoihin. Pienituloiset, usein yksinasuvat opiskelijat olivat useita vuosia etäopiskelun varassa, ja moni menetti myös toimeentulonsa. Pandemian pitkäaikaisia vaikutuksia sen hetken opiskelijoihin ei vielä edes tiedetä, mutta jo pandemian aikana näimme opiskelijoiden mielenterveystilanteen nopean heikkenemisen. Opiskelijoiden paineet nousivat, kun heiltä odotettiin ennennäkemätöntä itseohjautuvuutta ja samanaikaisesti monet positiivista mielenterveyttä tukevat asiat, kuten harrastukset ja kaverit, jäivät vähemmälle.

Voisi siis sanoa, että opiskelijoilta on sekä pandemian aikana että sen jälkeen odotettu paljon. Enemmän joustavuutta, enemmän ahkeruutta ja enemmän resilienssiä. Suuri osa opiskelijoista on nuoria aikuisia, jotka vasta opettelevat itsenäistä elämää. Miksi siis odotamme opiskelijoilta enemmän, kuin miltään muulta ihmisryhmältä?

Kohtuus on ratkaisu opiskelijoiden mielenterveyskriisiin

Opiskelijoiden mielenterveyden tilanne on kriisiytynyt. Liian moni oireilee, ja liian harva saa tarvitsemaansa apua. On erittäin tärkeää tunnistaa ne tekijät, jotka ovat lisänneet opiskelijoiden kuormitusta viimeisten vuosien aikana, ja lähteä korjaamaan niitä. Tietysti on myös tärkeää taata laajat tuki- ja mielenterveyspalvelut, mutta suurta muutosta ei saada aikaan jollemme tunnista ongelmien lähdettä ja panosta ennaltaehkäisyyn.

Kaiken keskiössä on se, että opinnoista tulee pystyä selviämään kohtuullisella panoksella. Ei pitäisi tarvita olla superihminen, jotta jaksaa läpi opintojensa. Välillä voi tulla tiukempia paikkoja tai vaikeita tenttejä, mutta kukaan ei pysty ylittämään itseään joka ikinen päivä montaa vuotta putkeen. Opiskelijoiden elämään kuuluu paljon muutakin kuin opinnot, joten opiskelun tulee mahdollistaa balanssi myös muun elämän kanssa.

On myös tärkeä muistaa, että kaikilla ihmisillä on erilaiset voimavarat. Mitä suorituskeskeisempää ja tiukempaa opiskelusta tehdään, sitä useampi jää jälkeen tai kokonaan pois opinnoista. Tästä hyvä esimerkki nähtiin koronan aikana. Pieni määrä opiskelijoita pystyi edistämään opintojaan jopa normaalia nopeammin. Emme kuitenkaan voi odottaa vastaavaa, poikkeuksellista suoriutumista kaikilta. Opiskelun pitäisi olla saavutettavaa ja joustavaa erilaisille ihmisille. Tämän saavuttaaksemme on hyvä lähteä liikkeelle kohtuudesta. Tavallinen riittää.

Kirjoittaja: Miisa Tervala, Opiskelijoiden mielenterveysjärjestö Nyyti ry:n puheenjohtaja ja SAMOK alumni