16.02.2023 | Blogi

Halla Kokkonen

Sillä on väliä miten sen sanot – miten voisimme luoda turvallisempaa tilaa vaalikeskusteluun?

Vaalit ovat demokraattisen yhteiskunnan perusta. Valitsemme joukolla poliittiset päätöksentekijät tulevalle neljälle vuodelle. Tämän valinnan tekeminen edellyttää  ja myös herättää keskustelua. Moniääninen keskustelu tukee demokratiaa, mutta mitä kärkäs keskustelu tekee demokratialle? 

Turvallisemman tilan pääpointteja ovat: kunnioita, älä pilkkaa, anna tilaa, kuuntele ja opi, sekä pyydä anteeksi. 

Avaa Twitter ja katso kymmentä ensimmäistä politiikkaan tai vaaleihin liittyvää twiittiä. Kuinka moni niistä kestäisi turvallisemman tilan mukaisen tarkastelun? Tuliko Twitterin avatessa olo, että tekisi mieli sulkea se saman tien? Tämä johtuu ilmapiiristä, jossa on normaalia piikitellä, ilkeillä ja haastaa tavoilla jotka eivät ole rakentavia. Haluammeko luoda tällaisen ilmapiirin esimerkiksi järjestön sisäiseen keskusteluun. Haluammeko, että toimiston oven avatessaan tekee mieli sulkea se saman tien?

Erityisesti vaalien alla asiat kärjistyvät ja lokaa heitellään puolin ja toisin. Kaikki yhteiskunnan epäkohdat ja onnistumiset ovat yhtä aikaa pinnalla ja herättävät tunteita. On myös tapana vitsailla erilaisista ulostuloista  ja esimerkiksi stereotypisoida eri puolueita. Se voi olla harmitonta huvia, joka naurattaa jopa kyseisen puolueen kannattajaa. Itseironia kunniaan. “Oon just tommoinen.” Mutta se vois myös osua ikävänä kritiikkinä omia henkilökohtaisia valintoja, tai arvoja kohtaan. Allianssin Vaikuttamisrauha – hanke hakee tilaa, jossa jokainen saa vaikuttaa vihasta vapaana. Viha voi tuntua vahvalta sanalta siinä, kun puhutaan meemeillen eri puolueista, mutta onko se?  Tunnistammeko rajan siinä, milloin haastamme näkemyseroja tai  haemme perusteluja erilaisille kannoille ja milloin keskustelu menee asiattomaksi.

Moni tykkää vedota sananvapauteen, mutta vapaus tuo aina mukanaan vastuuta. Olemme kaikki vastuussa siitä, millaista keskustelukulttuuria ylläpidämme ja onko osallistuminen turvallista. Turvallisemman tilan periaatteiden noudattaminen luo tilan, johon uskaltaa tulla. Puhumme politiikasta usein yleisellä tasolla, luokittelemme helposti ihmiset yläotsikoiduksi ryhmiksi ja samalla etäännymme siitä todellisuudesta, että tämäkin keskustelu ja päätös tulee muuttamaan yksittäisen henkilön elämää. Keskustelut eivät kuitenkaan  tapahdu kuplassa, jossa niitä ei kuulisi henkilö, jota asia koskettaa. Kun kuuntelemme, olemme valmiita oppimaan toisiltamme ja mietimme, miten asettelemme sanamme, jää keskustelusta todennäköisemmin hyvä kokemus. 

Kysyin aluksi, mitä kärkäs keskustelu tekee demokratialle. Vastaus on, että heikentää sitä. Turvaton ilmapiiri ei jätä tilaa kysymyksille, toisenlaisten mielipiteiden esittämiselle tai asioiden yhdessä tarkastelulle. Kun haluamme vaikuttaa, olennainen keino  on tietoisuuden lisääminen. Tietoisuutta lisäämme vain keskustelulla, jossa osallistujat eivät päädy puolustuskannalle, vaan voivat turvallisesti kuunnella erilaisia näkökulmia.

 

Kirjoittaja: Halla Kokkonen, SAMOKin hallituksen jäsen 2023