06.02.2020 | Blogi

Roosa Veijola: Etsin huonekaluja, mutta löysin työpaikan – eli kuinka päädyin töihin SAMOKiin?

Eräänä pimeänä marraskuisena iltapäivänä istuin Kaisa-talon kirjastossa ja välttelin parhaani mukaan gradumuistiinpanojeni puhtaaksi kirjoittamista. Ensin selailin Twitteriä, sitten luin Hesaria ja lopulta päädyin katsastamaan Facebookin huonekalukirppiksen tarjonnan. Tämä oli ollut mieleisin vapaa-ajan aktiviteettini sen jälkeen, kun olin muuttanut Helsinkiin syyskuun alussa. Täydellisen 60-luvun senkin sijaan löysin naamakirjasta kuitenkin jotain aivan muuta: ilmoituksen osa-aikaisesta eurooppapolitiikan asiantuntijan työstä. Luettuani hakukuulutuksen päätin ottaa yhteyttä silloiseen asiantuntijaan ja selvittää lisää työn sisällöstä. 

Vakuutuin nopeasti siitä, että SAMOKin eurooppapolitiikan asiantuntijan työ oli juuri sitä, mitä olin tässä hetkessä etsinyt. Olin tehnyt kaksi harjoittelua ulkomailla: Strasbourgissa EU:n edustustossa Euroopan neuvostossa ja Brysselissä Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimistossa.  Kummassakin harjoittelussa nautin erityisesti työn kansainvälisestä luonteesta, ja halusin samaa myös tulevilta työtehtäviltäni, oli työpaikka sitten ulkomailla tai Suomessa. Minulla on ollut vahva kiinnostus EU-politiikkaan lukioajoilta saakka, ja harjoittelujeni lisäksi olen toiminut muun muassa Turun Eurooppanuorten hallituksessa. Halusin siis jatkaa eteenpäin samalla radalla. 

Koen, että kevään 2019 työtehtävilläni Brysselissä oli suhteellisen suuri vaikutus siihen, miksi SAMOKin eurooppapolitiikan asiantuntijan työ tuntui itselleni niin sopivalta. Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimistossa vastuulleni kuului EU:n koulutuspolitiikan seuraaminen, ja näin ollen pääsin seuraamaan muun muassa tulevan rahoituskehyksen Erasmus-ohjelman neuvotteluja sekä eurooppalaiset korkeakouluverkostot -aloitteen etenemistä ja ensimmäistä hakukierrosta. Harjoittelussani Brysselissä ymmärsin, kuinka tärkeää kansallisten toimijoiden on olla mukana EU-tason keskustelussa ja sitä kautta vaikuttaa unionin tulevaisuuteen, joka taas heijastuu suoraan jäsenvaltioihin ja paikallisiin toimijoihin esimerkiksi lainsäädännön kautta.

Harjoittelussani Brysselissä ymmärsin, kuinka tärkeää kansallisten toimijoiden on olla mukana EU-tason keskustelussa ja sitä kautta vaikuttaa unionin tulevaisuuteen, joka taas heijastuu suoraan jäsenvaltioihin ja paikallisiin toimijoihin esimerkiksi lainsäädännön kautta.

Nyt noin kaksi kuukautta myöhemmin istun uuden työpöytäni ääressä, ja varaan kalenterista aikaa perehdytyksille kunkin SAMOKin henkilöstön jäsenen kanssa. Olen innostunut ja samalla ihmeissäni, kuinka nopeasti asiat tapahtuivat. Moni voi varmasti samaistua siihen, että opiskelutaipaleen loppupuolella alkaa helposti stressata työllistymistä. Pitkän graduprosessin viimeistely ja aktiivinen töiden hakeminen on henkisesti kuluttavaa sekä aikaa vievää. Koenkin olevani siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että osa-aikaisessa oman alan työssä voin samaan aikaan rauhassa viimeistellä opintojani ja siirtyä työelämään. Ollessani vielä itsekin opiskelija, tuntuu erityisen hienolta edustaa suomalaista ammattikorkeakoulutusta Euroopassa ja päästä vaikuttamaan eurooppalaisen korkeakoulutuksen tulevaisuuteen.

Roosa Veijola
eurooppapolitiikan asiantuntija

Roosa vastaa työssään EU-tason päätöksenteon seurannasta ja siihen vaikuttamisesta, sekä kansainvälisen järjestöyhteistyön koordinoinnista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry