Vuosi 2020 on vaihtunut toivottavasti maailmanlaajuisesti parempaan vuoteen 2021, ja osa on siirtynyt luottamustoimissaan uusiin järjestöihin. Itselläni kuitenkin, kuten joillain muillakin opiskelijakuntakentällä vaikuttamisen paikka on sama, mutta työtehtävät erit. Uusiin töihin sopeutuminen on tuntunut jännittävältä, mutta samaan aikaan innostavalta.
Uuteen tehtävään hyppääminen on tuonut kuitekin myös paljon kysymyksiä ja pohdintoja. Miten onnistun täyttämään ne paljon puhutut saappaat, joiden johdettavana tai kollegana on mahdollisesti itse ollut edellisen vuoden? Vertailenko kaikkea uuden hallituksen kanssa tekemäämme vanhaan? Osaanko johtaa uutta porukkaa? Miten saadaan edes ryhmäytettyä työyhteisö, kun vuosi on aloitettu pääsääntöisesti etänä? Kokosin kysymyksistä vastauslistan itselleni helpottamaan vaikeampia hetkiä, ja ehkä myös joku muu voi saada tästä apua uuteen vuoteensa.
Vertailu? Vanhaan vertaaminen voi olla sekä huono että hyvä asia riippuen näkökulmasta millä sitä tekee. Voi olla arvokasta pohtia vertaillen, mitä asioita kannattaisi muuttaa, ja mitkä ovat menneet erityisen hyvin. Opi siis löytämään vertailun positiiviset puolet niin voit saada siitä paljon irti.
Johtaminen? Uuden porukan kanssa työskentelyn aloittaminen, saati johtaminen on aina jännittävää. Löydä siis omat tapasi johtaa. Pohdi rauhassa millainen johtaja olet luonnostaan, ja mitä ehkä haluaisit tulevana vuonna kehittää johtajuudessasi.
Ryhmäytyminen? Ryhmäytymisen kannalta on tärkeää järjestää yhteisöllistä toimintaa verkon välityksellä myös työtehtävien ulkopuolella. Pyri myös saamaan mahdollisimman paljon irti niistä päivistä, kun voit työskennellä muiden kanssa yhdessä läsnä, ja viettää myös aikaa yhdessä.
Entäs sitten ne paljon puhutut suuret saappaat? Loppujen lopuksi niiden täyttämisestä ei kannata olla huolissaan, sillä jokainen muovaa ne omanlaisikseen. Muista myös, että vaikka asiat menisivät eri tavalla kuin edellisenä vuonna, ei se välttämättä tarkoita, että ne olisivat huonommin. Ole siis rohkeasti oma itsesi, ja löydä tapoja tehdä työtä omalla tavallasi!
Tämän listan läpikäynnin jälkeen voi suurimman osan peloista heittää romukoppaan. Omalta osaltani tähän mennessä työtehtävät ovat sujuneet varsin hyvin, vertailu vanhaan on ollut pääsääntöisesti positiivista, hallituksen johtaminen on sujunut aiemmalla kokemuksella, ja työyhteisökin pikkuhiljaa ryhmäytymässä. Tästä vuodesta tulee varmasti paras juuri meille, ja mikä tärkeintä – juuri tämän huikean porukan näköinen!
Oona Löytänen
hallituksen puheenjohtaja
Oona vastaa hallituksen puheenjohtajana edunvalvonnan koordinoinnista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!
SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia hallituksen jäsenemme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!
Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry