Työni viimeisen vuoden aikana on ollut käytännössä jokseenkin erilaista kuin odotin. Koronapandemia rantautui Suomeen puolitoista kuukautta sen jälkeen, kun olin aloittanut työni SAMOKin eurooppapolitiikan asiantuntijana. En ole vielä kertaakaan nähnyt kansainvälisiä kollegoitani kasvotusten, mikä tuntuu kummalliselta. Koskaan elämässäni en ole saanut näin paljoa uusia tuttavuuksia tapaamatta heitä fyysisesti. Vaikka se on erikoista, olen huomannut, että kansainvälistyminen ja kansainvälinen yhteistyö onnistuu myös etänä.
Aikana ennen koronaa SAMOKin kansainvälisyystiimi matkusti neljä kertaa vuodessa kattojärjestömme ESU:n (European Students’ Union) kokouksiin, minkä lisäksi syksyisin ja keväisin tavattiin pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyöverkoston (NOM) kesken. Kerran tai kaksi kertaa vuodessa matkustettiin Brysseliin tapaamaan EU-päätöksenteon parissa työskenteleviä meppejä, virkamiehiä ja muita toimijoita. Viimeisen vuoden aikana tämä kaikki on luonnollisesti tehty Suomesta käsin.
Kuten monissa isoissa asioissa, on tässäkin sekä hyvät että huonot puolensa. Haastavaa on ollut ihmisiin tutustuminen luontevasti, kun toisia tuijotetaan ruutujen välityksellä, ja puheenvuoron ottamista empii, sillä ei halua vahingossakaan puhua muiden päälle. Hyvä puoli taas on se, että järjestön talous ja ympäristö kiittävät. Osallistuminen ei jää kiinni järjestöjen taloudellisesta tilanteesta, eikä aikaa kulu matkustamiseen. Lisäksi ihmisten etätyöskentelytaidot ovat kehittyneet hurjaa vauhtia, kun digiloikka on ollut välttämätöntä ottaa, jotta rattaat eivät lakkaa pyörimästä.
Kuinka sitten olemme toteuttaneet EU-vaikuttamistyötämme käytännössä nyt etäaikana? Ensinnäkin meillä on ollut enemmän aikaa suunnitella EU-vaikuttamistamme pidemmällä tähtäimellä, ja vuonna 2020 laadimmekin ensimmäisen SAMOKin pitkän aikavälin EU-vaikuttamissuunnitelman opiskelijakuntakenttää konsultoiden. EU-vaikuttamisesta tulee helposti reaktiivista, joten halusimme kiinnittää huomiota myös siihen, mitä tavoittelemme EU:ssa in the long run. Olemme myös tavanneet meppejä ja sidosryhmiä etänä enemmän kuin koskaan aiemmin ja alkaneet julkaisemaan EU-päättäjille suunnattua uutiskirjettä, joka ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.
Oikeastaan olemme siis kehittäneet EU-vaikuttamistyötämme paljon viime vuoden aikana, vaikka välillä tuntuu, että korona on asettanut korkeita esteitä hypättäväksi. Varmasti monessa järjestössä ja työpaikassa on jouduttu miettimään moni asia uusiksi, mutta perustavanlaatuinen toiminnan toteuttamisen pohtiminen tuskin koskaan tekee hallaa. Toivonkin, että jokainen muistaa myös olla ylpeä työnsä jäljestä näissä haastavissa olosuhteissa, eikä liikaa vertaa sitä aikaan ennen koronaa. Kun kriisi alkaa hellittää, olemme valmiimpia pienempiinkin haasteisiin ja dynaamisempia kuin koskaan ennen!
Roosa Veijola
Eurooppapolitiikan asiantuntija
Roosa vastaa työssään EU-tason päätöksenteon seurannasta ja siihen vaikuttamisesta, sekä kansainvälisen järjestöyhteistyön koordinoinnista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!
Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry