Taipaleeni SAMOKissa alkoi tasan kuukausi sitten. Vaikka olenkin päässyt tutustumaan opiskelijakuntiin jo jonkin verran, voisin silti sanoa tietämykseni olevan vielä melko lailla lapsen kengissä. Työtehtävät, vastuut, haasteet ja hyvät käytännöt kehittyvät ja selventyvät ajan myötä. Tässä vaiheessa kuukauden kokemuksella voin sanoa, että tehtäväni on suunnitella, tuottaa ja kehittää tapahtumiamme. Mutta mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?
Onnistuneen tapahtuman ainekset ovat loppupeleissä melko simppelit: aikainen lintu madon nappaa, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittele, delegoi, ideoi ja viesti. Mielestäni kaikkein onnistuneimmat tapahtumat jäävät kuitenkin mieleen. Ne saavat pohtimaan ja inspiroitumaan parhaassa tapauksessa jopa kuukausiksi, vuosiksi tai loppuelämäksi. Jokin asia saa palaset loksahtamaan kohdilleen, tuo apuvälineitä pitkäaikaisen ongelman ratkaisuun, tai antaa viimeisen sysäyksen jo pitkään kyteneelle muutokselle. Kuinka sitten järjestää tapahtuma, joka jättää jäljen? Minun näkemykseni mukaan salaisuus on kuuntelutaito. Vaikka käytännön järjestelyt olisivat priimaa, aito onnistuminen syntyy silloin, kun on onnistunut kuulemaan ja täydentämään edes yhden ihmisen sen hetkisen tarpeen.
Tehtäväni on pyrkiä tuomaan tämä kokemus opiskelijakunnille. Minulle on tärkeää tietää, mitkä asiat opiskelijakuntien keskuudessa puhututtavat, mihin asioihin kaivataan apua, ja millaisista asioista milloinkin halutaan keskustella toisten samalla kentällä toimivien kanssa. Ilman tietoa näistä tarpeista, niitä on mahdotonta täyttää.
On tärkeää tietää, että me SAMOKilaiset ja erityisesti minä olemme täällä teitä opiskelijakuntia varten. Pyrimme tekemään tapahtumistamme teidänlaisia ja teidän toiveita toteuttavia. Toivon, että minuun voitaisiin olla rohkeasti yhteydessä uusien ajatusten, toiveiden tai ideoiden tiimoilta. Kuuntelen mielelläni. Siksi myös keräämme aktiivisesti palautetta tapahtumista, ja luemme ne ajatuksella, sillä haluamme niiden avulla kehittää palveluitamme entistä paremmiksi.
Kuinka sitten järjestää tapahtuma, joka jättää jäljen? Minun näkemykseni mukaan salaisuus on kuuntelutaito. Vaikka käytännön järjestelyt olisivat priimaa, aito onnistuminen syntyy silloin, kun on onnistunut kuulemaan ja täydentämään edes yhden ihmisen sen hetkisen tarpeen.
Kannustan teitä, opiskelijakuntien edustajat, pohtimaan ja toivomaan rohkeasti. Millainen olisi unelmatapahtumanne? Mistä asioista haluaisitte keskustella ja jakaa kokemuksia? Mistä saisitte lisää puhtia ja inspiraatiota työhönne? Entä mistä aiheista tarvitsisitte lisää tietoa? Mitä juuri sinun opiskelijakuntasi tarvitsee juuri nyt?
Kannustan myös pohtimaan, mitkä asiat omassa opiskelijakunnassa ovat hyvin. Me kaikki voimme oppia toisiltamme. Pystyisikö sinun opiskelijakuntasi tarjoamaan jotakin, josta voisi olla hyötyä myös muille opiskelijakunnille? Jokainen meistä on jonkin asian osaaja ja asiantuntija. Usein meillä on valtava määrä hiljaista tietoa, josta emme ole edes välttämättä tietoisia. Tällaisen kokemusten kautta kertyneen tiedon jakaminen voisi tuottaa todella hedelmällisiä oppimiskokemuksia, ja siksi niitä kannattaa tuoda tietoisuuteen ja jakaa keskustelutilaisuuksissa.
Ehkä juuri sinulta löytyy jotain tietoa ja osaamista, jota voisit jakaa muille samalla kentällä toimiville.
Viime viikon liittokokous oli itselleni tällainen hiljaisen tiedon lähde ja suuri oppimiskokemus. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana opin valtavasti eri opiskelijakunnista sekä niiden toimijoista, toiveista ja kokemuksista. Nyt työssäni SAMOKissa pyrin hyödyntämään tätä saatua informaatiota. Yksi, selkeästi opiskelijakuntia puhututtanut aihe oli tapahtumien fyysinen sijainti ja niiden etäosallistumismahdollisuudet. Haluan huomioida tämän asian parhaani mukaan tulevissa tapahtumissa niin, että koulutukset olisivat kaikkien saavutettavissa mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman hyvin.
Jotta voisin tuottaa sellaisia tapahtumasisältöjä, jotka hyödyttävät, auttavat ja innostavat teitä, opiskelijakunnat, tarvitsen teidän apuanne. Antakaa palautetta, kysykää ja toivokaa. Lupaan kuunnella, ja tehdä parhaani, jotta voisitte saada mahdollisimman paljon hyötyä meidän tapahtumistamme.
Jenna Kiiskinen
koulutus- ja tapahtumakoordinaattori
Jenna vastaa SAMOKin koulutuksista ja muista tapahtumista. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!
SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!
Instagram: samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: samok.fin