Vuosi lähenee loppuaan ja valmistaudumme toimistolla joulun viettoon, mutta ennen sitä pysähdyimme miettimään, millainen oli vaikuttamisen vuosi 2019. Oli vaikea päättää, millaisen yhteenvedon vuodesta tekisimme – tapaamisia, tapahtumia, kannanottoja, lausuntoja ja vaalikampanjointia nimittäin riitti, mutta mitä sitä lopulta tuli tehtyä?
Edunvalvonta on haastava laji viestinnällisesti: koko ajan tapahtuu paljon, mutta ulospäin saattaa näkyä vain yksittäisiä asioita. Joskus tulee eteen tilanteita, joissa pitää reagoida nopeasti, mutta huomattavasti suurempi osa edunvalvonnasta tapahtuu pitkän ajan kuluessa, kestäen jopa useita vuosia. Hyvänä esimerkkinä viimeisestä on YTHS:n palveluiden laajentaminen amk-opiskelijoille: siinä meni vain 20 vuotta!
Lähdimme siis keskustelemaan siitä, miten tiivistäisimme vuoden vaikuttamistyön. Yllä kerrottujen syiden takia tehtävä ei ollut ihan helppo – ehkä voisimme laittaa sen numeroiksi? Katsotaanpa!
Edunvalvonta on haastava laji viestinnällisesti: koko ajan tapahtuu paljon, mutta ulospäin saattaa näkyä vain yksittäisiä asioita.
Edustimme amk-opiskelijoita yhteensä 72 erilaisessa työryhmässä. Se on valtava määrä ja takaa sen, että opiskelijat tulevat kuulluksi. Joukkoon mahtuu niin ministeriöiden työryhmiä, erilaisten hankkeiden ohjausryhmiä, projekteja, hallituksia, verkostoja kuin neuvottelukuntia.
Viime keväänä meidän ja SYL:n yhteisen eduskunta- ja eurovaalikampanjan aikana aihetunnisteemme #koulutustaprkl tavoitti yli 715 000 Twitter-käyttäjää, ja noin 60 ehdokasta lähti mukaan kertomaan omia ratkaisujaan opiskelijoiden haasteisiin #SUNratkaisu-tunnisteella. Opiskelijakuntien ja ylioppilaskuntien kanssa tehty soittokierros ehdokkaille tavoitti lähes 700 kansanedustajaehdokasta.
Pelkästään heinäkuun SuomiAreenan yhteydessä tavoitimme yli 90 ihmistä, joiden kanssa keskustelimme amk-opiskelijoista ja ammattikorkeakoulutuksesta. Syksyn aikana uuteen tapaamisrekisteriimme on merkitty tapaaminen 37 päättäjän kanssa. Lisäksi olemme tietenkin tavanneet lukuisia sidosryhmien edustajia ja muita yhteistyökumppaneita.
Kansainvälistä vaikuttamista on eurovaalien lisäksi tehty esimerkiksi osallistumalla kattojärjestömme ESU:n toimintaan. Osallistuimme kahteen ESU:n liittokokoukseen, neljään seminaariiin ja kahteen pohjoismaisten opiskelijajärjestöjen tapaamiseen. Lisäksi edustimme amk-opiskelijoita eurooppalaisten ammattikorkeakoulujen kattojärjestön seminaarissa. Syksyllä osallistuimme komission järjestämään vierailuun, jonka yhteydessä kuulimme ja keskustelimme komission ajankohtaisista hankkeista. Samalla tapasimme suomalaisia europarlamentaarikkoja ja veimme heille amk-opiskelijoiden kuulumisia.
Alkuvuodesta julkaisimme amk-opiskelijoiden arvot ja asenteet -tutkimuksen, jolle järjestettiin myös julkaisutilaisuus. Eduskuntavaalien alla järjestimme eduskuntapuolueiden edustajille paneelin Helsingissä. Eurovaalien alla järjestimme yhdessä opiskelijakuntien kanssa yhteensä kuusi ehdokaspaneelia ja syksyllä käsittelimme uuden parlamentin ja komission työtä EU-seminaarissa. Opiskelijakunnille järjestimme 12 erilaista tapahtumaa ja koulutusta sekä 11 verkkokeskustelua.
Kahdet vaalit ja kolme Suomen hallitusta yhden vuoden aikana jo itsessään ovat varmistaneet, että tekemiseltä ja yllättäviltäkään käänteiltä ei olla vältytty.
Vuoden aikana SAMOKin toimiston väki kirjoitti 30 blogia, teimme 16 kannanottoa ja 19 lausuntoa. Facebookissa jokainen julkaisumme tavoitti keskimäärin 700 ihmistä.
Kaiken kaikkiaan vuosi on ollut mielenkiintoinen ja työntäyteinen. Kahdet vaalit ja kolme Suomen hallitusta yhden vuoden aikana jo itsessään ovat varmistaneet, että tekemiseltä ja yllättäviltäkään käänteiltä ei olla vältytty.
Järjestön puheenjohtajana vuosi on ollut aikamoista vuoristorataa, mutta myös kaikenlaisista haasteista on selvitty hyvällä yhteishengellä ja tekemisen meiningillä, joka meillä SAMOKissa vallitsee. On ollut hienoa olla osana tätä vuotta.
Kiitos koko tästä vuodesta!
Iiris Hynönen
puheenjohtaja 2019