29.10.2019 | Blogi

SAMOK

Hannele Kirveskoski: Unelmia ja lausuntohommia, eli asiantuntijan työpäivä

“SAMOKissa on sopoasiantuntijan paikka auki, vaikka sullahan jo vakiduuni onkin.”

Näin luki viestissä, jonka kesällä sain. Eikä kyseessä ollut mikä tahansa paikka, vaan se sama, johon jo kolme vuotta sitten hain. Silloin en tullut valituksi, enkä olisi jälkikäteen ajateltuna ollut valmiskaan. Tänä kesänä SAMOK etsi kuitenkin taas hyvinvointipolitiikan asiantuntijaa. Vastuualueina oli kaikki, mikä minua eniten kiinnostaa: terveysasiat, koulutuksellinen tasa-arvo, yhdenvertaisuus. Valtavan jännityksen vallassa hain ja tulin tällä kertaa valituksi.

Tämän minun SAMOK Behind the Scenes-päivän idea on esitellä, mitä SAMOKissa oikeasti tapahtuu. Ajattelin avata teille työtäni hyvin käytännönläheisesti  uuden työntekijän näkökulmasta. Viime viikkoihin on nimittäin sisältynyt paljon täysin uutta asiaa ja otan monia toimintatapoja vasta itsekin haltuun, joten nyt on hyvä hetki kirjoittaa työ auki.

No, mitä sitten olen tehnyt viimeiset pari kuukautta?

Työni keskiössä ovat hallituksen tukeminen ja edunvalvonta. Käytännössä se on lausuntojen ja kannanottojen kirjoittamista, osallistumista erilaisiin työryhmiin ja kokouksiin sekä poliitikkojen, virkamiesten ja sidosryhmien tapaamista.

Ja mitä tämä kaikki oikeasti tarkoittaa?

Lähetin juuri viime viikolla ensimmäisen tekemäni lausunnon kansallisesta mielenterveysstrategiasta. Se eteni näin: SAMOK sai lausuntopyynnön. Innostuin ja hurrasin työpöytäni ääressä, hain kahvia ja vedin henkeä, luin mielenterveysstrategian luonnoksen. Seuraavien parin viikon aikana esittelin asian hallitukselle, pyysin kommentteja opiskelijakunnilta, kirjoitin lausunnon ja esittelin taas hallitukselle. Valmiin lausunnon voi muuten lukea täältä!

Työryhmätyöskentelyn osalta olen tänä syksynä päässyt osallistumaan esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentamista suunnittelevaan seurantaryhmään, SORA-hankkeen työryhmiin (SORA = soveltumattomuuden ratkaisuja) sekä seuraavaa Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimusta käsittelevän ohjausryhmään. Teksti vilisee isoja sanoja, mutta käytännössä olen ollut näissä tuomassa esiin opiskelijoiden näkökulmaa, esittämässä kysymyksiä ja tietenkin kaikissa mahdollisissa käänteissä korostamassa koulutuksen saavutettavuutta. Hyvä esimerkki on SORA-hankkeen alatyöryhmä, jonka työskentelyn osana tein kaavion siitä, miten SORA-prosessi etenee opiskelijan näkökulmasta. Kaaviosta pyysin toki kommentteja muilta opiskelijajärjestöiltä, ja hyviä kommentteja sainkin.

Koen, että amk-opiskelijoiden äänen tekeminen kuuluvaksi valtakunnantason päätöksenteossa on juuri nyt erityisen tärkeää: valmistaudumme YTHS-laajennukseen ja uuden hallitusohjelman mukaan aiotaan toteuttaa korkeakoulutuksen saavutettavuussuunnitelma. Näitä ei voida toteuttaa kuulematta opiskelijoita.

Näiden lisäksi osallistun säännöllisesti Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n kokouksiin, jonka palvelut laajenevat myös AMK-opiskelijoiden käyttöön vuoden 2021 alusta. Erityisesti YTHS:n hallituksen kokoukset ja käytännön laajentumista tarkastelevan seurantaryhmän kokoukset ovat valtavan mielenkiintoisia. Juuri nyt niissä suunnitellaan ja mietitään täydellä teholla uusia toimipisteitä, tarvittavaa uutta henkilökuntaa ja laitteistoa. Siis hyvin käytännönläheisiä asioita. Olemme myös pohtineet yhdessä YTHS:n, Kelan ja Suomen ylioppilaskuntien liiton kanssa sitä, miten viestimme tulevista muutoksista opiskelijoille selkeästi ja hyvissä ajoin.

Entä ne mainitut tapaamiset? Niissä SAMOK on muuten ahkera.

Kun tapaaminen vaikkapa poliitikon kanssa on sovittu, katsomme keskusteltavien aiheiden mukaan, keiden asiantuntemusta tapaamisessa kaivataan. Olen tänä syksynä päässyt puhumaan koulutuksellisesta tasa-arvosta esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehille, eduskuntaryhmien työntekijöille ja kansanedustajille. Tiesitkö muuten, että voit katsoa, ketkä kaikki olen tavannut? SAMOKilla on avoimuuden vuoksi nimittäin tapaamisrekisteri!

Jotta lobbaustapaamisissa olisi ajatus siitä, mitä haluamme puhua, täytyy tehdä myös lobbauspaperi. Viimeistelin joitain päiviä sitten paperin korkeakoulutuksen saavutettavuussuunnitelmasta ja tästä aiheesta olemme käyneet useamman antoisan keskustelun. Vaikuttaa siltä, että juuri nyt on poliittista tahtoa tehdä koulutuksesta saavutettavampaa kaikille – seuraile SAMOKia ja kuulet asiasta pian lisää!

Näiden lisäksi voisin kertoa vaikka mistä muustakin. Kaksi kuukautta on kulunut vauhdikkaasti ja välillä paikasta toiseen juostessa, mutta en voisi olla tyytyväisempi työhöni. Vastuualueet ovat juuri sitä mitä kuvittelinkin ja on upeaa, kun voi oikeasti kokea edistävänsä opiskelijoiden asioita.  Koen, että amk-opiskelijoiden äänen tekeminen kuuluvaksi valtakunnantason päätöksenteossa on juuri nyt erityisen tärkeää: valmistaudumme YTHS-laajennukseen ja uuden hallitusohjelman mukaan aiotaan toteuttaa korkeakoulutuksen saavutettavuussuunnitelma. Näitä ei voida toteuttaa kuulematta opiskelijoita.

 

Hannele Kirveskoski
hyvinvointipolitiikan asiantuntija

Hannele vastaa hyvinvointipolitiikan asiantuntijana laajasti opiskelijoiden terveyteen ja koulutuksen saavutettavuuteen liittyvistä teemoista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: @SAMOK.FIN