23.02.2022 | Blogi

Aleksi Airaksinen

Etätöiden loppu häämöttää jälleen – hyvä viestintä tukee siirtymää

Viime viikolla STM ja THL kertoivat, että etätyösuositus on jälleen kerran päättymässä. Tämä koskettaa Suomessa yli miljoonaa tietotyöläistä, jotka ovat tehneet töitä enemmän tai vähemmän etänä kahden viime vuoden ajan.

Ihmisten suhtautuminen etätöihin vaihtelee hyvinkin paljon ja nyt työpaikoilla on käytävä tärkeä keskustelu tulevaisuuden työelämästä. Kuinka paljon etätöitä tehdään? Millaista on paljon puhuttu hybridityö? Voiko kaikkeen osallistua etänä? Onko asioita, joihin halutaan osallistua aina livenä? Viestintä ja yhteiset pelisäännöt nousevat tässä avainasemaan.

Myös meillä SAMOKissa etätöitä on suositeltu, mutta töitä on saanut tehdä oman valintansa mukaan etänä tai toimistolla. Yhteiset pelisäännöt tässäkin ovat olleet oleellisia. Toimistolla ollessa huolehditaan tietysti muun muassa käsihygieniasta, pidetään maskia yhteisissä tiloissa ja kipeänä ei tulla työpaikalle. Toimiston yhteiset palaverit on pidetty etänä riippumatta siitä, paljonko toimistolla on porukkaa.

Siinä vaiheessa, kun etätyö oli käytännössä ainoa vaihtoehto, alkoi se olla melko puuduttavaa. Nyt kun työskentelylokaation on voinut valita itse, muutama etäpäivä viikossa on ollut jopa virkistävää ja työssä jaksamista tukevaa. Itsekin vietin esimerkiksi viime viikon mökillä etäillen. Mikä olisikaan mukavampaa kuin paeta kaupungin hälyä hetkeksi maaseudun rauhaan?

Etätyössä luonnollisesti sosiaalinen aspekti on usein melko olematon, minkä vuoksi olen tunnistanut, että esimerkiksi itselleni täysi etätyö ei vain sovi. Kaipaan ihmiskontakteja piristämään päivääni. Etäajan virtuaaliset kahvihetket eivät ole sama asia kuin lounas työkaverin kanssa. Tai mikään ei voita esimerkiksi sitä tunnetta, kun voi kokoontua valkotaulun äärelle ideoimaan esimerkiksi tapahtuman ohjelmaa.

Mitä uudessa hybridityössä pitäisi sitten huomioida?

Todennäköistä on, että kaikissa organisaatioissa joku haluaa jatkossakin painottaa töiden tekemisen etätöihin. Tämän vuoksi esimerkiksi yhteisten pelisääntöjen sopiminen palaverien toteutustavasta on tärkeää.

Kuten monissa muissakin muuttuvissa tilanteissa, viestintä on tärkeässä roolissa myös toimistoille palattaessa. Infoähky ja viestinnän hajautuminen liian moneen kanavaan on yksi suurista työhyvinvointia vähentäviä tekijöitä. Valitettavan usein käytössä on liian paljon erilaisia sisäisen viestinnän kanavia. Keskitä siis organisaation viestintä mahdollisuuksien mukaan muutamaan oleelliseen kanavaan.

Kun palaamme toimistolle, voi etätyötä tekevä helposti unohtua ja kaikki yhteinen info ei tavoitakaan häntä. Huolehdi siis, että kerrot kaikki oleelliset asiat myös kaikkien yhteisissä palavereissa tai yhteisellä keskustelukanavalla etkä vain lounaalla tai kahvitauolla.

Hybridityöhön siirryttäessä mahdollisuus tavata ihmisiä kasvokkain lisääntyy ja ainakin itse odotan ja aion hyödyntää tätä mahdollisuutta, joka on ollut harvinaista herkkua viimeiset kaksi vuotta!