Opiskelijan arki on jatkuvaa aivotyötä, josta irrottautuminen voi olla haastavaa. Opiskelukyvyn ylläpitämisessä fyysinen hyvinvointi jää usein taka-alalle, vaikka se voi olla merkittävä tekijä sekä mielen että kehon jaksamisessa. Pienetkin muutokset arjessa voivat kuitenkin parantaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia – ja siten myös opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti.
Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT 2021) mukaan vain hieman yli 40 % ammattikorkeakouluopiskelijoista liikkuu riittävästi täyttääkseen terveysliikuntasuositukset. Samaan aikaan yli puolet opiskelijoista kokee merkittävää psyykkistä kuormitusta. Voisiko näiden asioiden välillä olla yhteys?
Vaikka intensiivinen liikunta on tärkeää, myös kevyt päivittäinen liike voi olla mielenterveydelle erittäin arvokasta. Arjen pienet teot, kuten lyhyt kävely tai venyttely, voivat edistää hyvinvointia yllättävän paljon. Opiskelu tuo mukanaan paineita ja stressiä, mikä voi heikentää opiskelukykyä huomattavasti. Fyysinen aktiivisuus sen sijaan auttaa lievittämään stressiä ja nostamaan mielialaa liikunnan tuottamien endorfiinien ansiosta. Lisäksi säännöllinen liikkuminen parantaa unen laatua ja rentoutumista, mikä tehostaa palautumista ja parantaa jaksamista niin opinnoissa kuin arjessa.
Arkiliikunta on yksinkertainen ja vaivaton tapa tukea omaa opiskelukykyä ja mielen hyvinvointia. Pitkät opiskelupäivät voivat väsyttää, mutta pienetkin liikuntahetket, kuten happihyppelyt tai taukojumppa, voivat kohottaa energiatasoja ja parantaa keskittymistä. Mitä jos seuraavalla kerralla kävelisit tai pyöräilisit kouluun bussin sijaan? Tai kokeilisit etäluentojen välissä venyttelyä istumisen sijaan?
Näillä pienillä arjen muutoksilla voi olla suuri vaikutus – sekä opiskelukykyysi että hyvinvointiisi.
Blogiteksti on osa Opetushallituksen Liikkumalla työkykyä nyt -kampanjaviikkoa.