Istun bussiin ja alan selaamaan puhelinta.
Syön ja toisella kädellä selaan puhelinta.
Lähden kävelylle, mutta kävelen niin hitaasti, että pystyn selailla puhelinta.
Kuulostaako tämä tutulta?
Viimeisimmän Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT 2024) tulosten mukaan joka toinen korkeakouluopiskelija koki netin käyttönsä liialliseksi ja yhä useampi koki sosiaalisen median käyttönsä ongelmalliseksi. Sosiaalisen median nopeasti vaihtuvat kuvat ja videot voivat helposti vetää mukaansa ja näin ajantaju voi hävitä. Piti vain nopeasti katsoa kaverin laittama lyhyt video koirista, mutta löydätkin itsesi katsomassa videoita törkyisten mattojen pesemisestä painepesurilla useita tunteja myöhemmin.
Jo joka toinen korkeakouluopiskelija kokee netinkäyttönsä liialliseksi ja lisäksi yhä useampi kokee myös sosiaalisen median käyttönsä ongelmalliseksi (KOTT 2024). Yhä useampi sometähti kertoo pitävänsä sometauon, sillä somen käytön koetaan laskevan mielialaa ja vievän paljon aikaa myös muulta elämältä. Milloin sinä viimeksi pidit taukoa netin ja somen käytöstä?
Kasvaneen netinkäytön lisäksi istumme edelleen liikaa. Yhteiskunta ympärillämme on muuttunut paljon, mutta oppimisympäristöt ovat yhä paikkoja, jossa istumme paljon. Luentojen täytteisen päivän jälkeen helposti tapa rentoutua voi olla istahtaa sohvalle selaamaan somea. Näin istumisputki jatkuu.
KOTT-tutkimuksen mukaan noin kolmannes korkeakouluopiskelijoista istuu yli kaksitoista tuntia vuorokaudessa. Paljonko sinä istut päivän aikana, mietitkö millaisessa asennossa istut tai muistatko pitää taukoja välissä? Istumisen tauottaminen laittaa veren kiertämään, auttaa palauttamaan keskittymiskykyä ja tekee hyvää myös mielelle. Kiinnittäisitkö huomioita opiskeluasennon ja -paikan valintaan seuraavalla kerralla?
Huomaan itsekin istuvani paljon päivän aikana, onneksi erilaisiin oppimis- ja työympäristöihin on tullut esimerkiksi sähkö- tai seisomapöytiä, näistä tykkää sekä selkä että pylly!
Kannustamme vahvasti opiskelijoita pyytämään korkeakouluilta erilaisia liikuntaan kannustavia oppimisympäristöjä ja -välineitä. Voisiko jokin osa opetusta tapahtua liikkuen tai ulkoilun ohessa?
KOTT-tulokset ovat huolestuttavia, vaikka esimerkiksi liikunnan määrä on noussut, liikumme silti liian vähän. Pienillä arjen valinnoilla voi tehdä jo paljon.
Kirjoittaja: Lauri Kujala, SAMOKin puheenjohtaja 2024