Lokakuussa saimme pyynnön lausua valtioneuvoston asetusluonnoksesta korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon maksuiksi vuonna 2023. Ja mehän lausuttiin.
Viimeisen kahden vuoden aikana et todennäköisesti ole voinut välttyä kuulemasta puhuttavan YTHS:n hoitojonoista. Osa pitää paikkaansa, osa ei. Terveyspalveluihin pääseminen on hyvin henkilökohtainen ja tunteita herättävä juttu. Kaikkihan me haluaisimme muutamassa päivässä tavata lääkärin, jos on jotain terveysongelmia. Odottamisen aikana käyt varsinaisessa tunteiden vuoristoradassa aina jännityksestä ehkä pienen ärtymyksen kautta turhautumiseen. Tätä vuoristorataa kierretään pikavauhdilla ja siksi odottaminen tuntuu helposti loputtoman pitkältä ajalta.
Opiskeluterveydenhuoltoon eikä näin ollen YTHS:n palveluihin kuulu kiireellinen hoito. Hoitoon pääsyn aikoja määrittää hoitotakuu, jonka mukaan kiireettömään hoitoon tulee päästä kolmessa kuukaudessa. Suunterveydessä vastaava aika on puoli vuotta. YTHS:llä on hoitotakuussa pysytty muutamia poikkeuksia lukuunottamatta koko ajan, poikkeamat ovat tapahtuneet suunterveyden puolella. Se, onko nämä hoitotakuun ajat sopivia vai ei, onkin sitten toinen kysymys.
Hoitotakuu muuttuu portaittain niin, että vuoden 2024 marraskuusta lähtien hoitoon pitäisi päästä viikossa perusterveydenhuollossa ja kolmessa kuukaudessa suun terveydenhuollossa. Tavoite on hyvä, mutta ainoastaan suuntaa-antava, sillä tällä ei ratkaista henkilöstöpulaa. Hoitotakuun muutosta enemmän tällä hetkellä YTHS:n resurssitarpeisiin vaikuttaa esimerkiksi energian hinnannousu. Resursseja siis tarvitaan lisää monestakin syystä, siksi myös korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksu nousee.
Terveydenhoitomaksu nousee kahdella eurolla vuonna 2023, opiskelijat maksavat siis 73,60 euroa vuodessa YTHS:n palveluista. Terveydenhoitomaksun muutosten pitää korreloida palvelujen saatavuuden ja laadun kanssa. Nyt onkin tärkeää, että vaikka maailma myllertää vieressä, YTHS pystyisi säilyttämään palvelutarjonnan nykyisellään, jotta opiskelijoiden opiskelukykyä pystytään tukemaan.
Opiskelijoiden mielenterveyskriisi on syventynyt ja jäljet ovat pitkät. Hoidon tarve on kasvanut huimasti eikä loppua näy. Siksi muutokset YTHS:n budjetissa pitää näkyä perusrahoituksessa eikä määräaikaisina erillis- tai hankerahoituksina. Nykyisillä opiskelijoilla on isoja haasteita selviytyä opinnoistaan uupumatta. Voimme vain kuvitella, millaisia haasteita tulevat sukupolvet tulevat korkeakouluopintojen aikana kohtaamaan.
YTHS on palvellut ammattikorkeakouluopiskelijoita yliopisto-opiskelijoiden rinnalla pian kaksi vuotta. YTHS-laajennus oli valtava harppaus opiskelijoiden yhdenvertaisuudelle. Ja vaikka vielä on paljon tehtävää, on tärkeää muistaa myös kiittää. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä saamaansa hoitoon ja opiskelijajärjestöt sekä paikallisesti että valtakunnallisesti kokevat yhteistyön YTHS:n kanssa merkitykselliseksi. Siis kiitos YTHS:n porukka!
Ja muuten, kun joku valittaa YTHS:n hoitojonoista, kannattaa vinkata katsomaan faktat YTHS:n nettisivulta. Vertailun vuoksi perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn aikoja voi tarkastella esimerkiksi THL:n nettisivulta.
Ninni Kuparinen
Sosiaalipolitiikan asiantuntija