SAMOK yhtyy huoleen sosiaali- ja terveysalojen tulevaisuudesta työelämässä ja korkeakoulutuksessa. Hoitoalojen työmarkkinatilanne on ollut pysähdyksissä liian pitkän aikaa, henkilöstön määrä vähenee radikaalisti työelämässä ja ammattikorkeakoulutuksen houkuttelevuus hoitoalojen osalta on huomattavassa laskussa.
Opiskelijoilla on korvauksetta teetetty jo pitkään ammattilaisten töitä harjoitteluina. Henkilöstöä ei riitä perustehtäviin, saati ohjaamaan opiskelijaa. Opiskelijat näkevät vierestä kuinka henkilöstö palaa loppuun, kun henkilökuntaa ei ole tarpeeksi työvuoroissa ja ratkaisuja ei ole löydetty. Suojelutyössäkin on enemmän hoitohenkilökuntaa paikalla kuin arkena. Liian monet opiskelijat pohtivat tällä hetkellä, että hakeutuisivat töihin ulkomaille tai eivät valmistuessaan hae ammattioikeuksia. Tämän lisäksi opiskelijoita syytetään työvoimapulasta, kun he eivät hakeudu alan kesätöihin. Alimiehitettyjen työvuorojen ja heikon palkan sijaan he lepäävät tai tekevät muita töitä.
– Opiskelijoiden arvo on monilla muilla työmarkkinoilla tunnistettu, mutta hoitoalalla opiskelijan arvostus jopa itseään kohtaan rakoilee. Suomi voisi olla korkeakoulutuksen kärkimaa, josta valmistuu itsevarmoja ja ammatistaan ylpeitä terveysalan ammattilaisia. Tämä vaatisi vain ongelmien myöntämisen ja tarttumisen tekoihin niiltä, joilla on valta parantaa työoloja ja korjata tilanne, sanoo SAMOKin puheenjohtaja Emmi Lainpelto.
Työvoimapula on huomattu ja siihen esitetään ensisijaisena ratkaisuna aloituspaikkojen lisäämistä, etenkin kansainvälisille opiskelijoille. Ongelma on kuitenkin paljon syvemmällä. Suomessa on valtava potentiaali saada opiskelijoita hoitoaloille, jos työolot olisivat kunnossa. Tällä hetkellä meillä on ammattikorkeakouluja, joissa hakijamäärät eivät riitä täyttämään aloituspaikkoja. Tämä kuvastaa alan vetovoiman romahtamista Suomessa. Jos kotimaiset opiskelijat vaativat itselleen kunnollisia työoloja opiskeluiden jälkeen, miksi ongelmaa yritetään ratkaista hakemalla opiskelijat ulkomailta?
– Kansainväliset opiskelijat ovat ehdottomasti rikkaus, ja osa ratkaisua tulevaisuuden yleiseen työvoimapulaan. Se ei ole ratkaisu tilanteessa, jossa ongelmat ovat järjestelmässä ja työoloissa. Kyllä kansainvälisetkin opiskelijat huomaavat huonot työolot täällä ja heidän on helppo valmistumisen jälkeen palata omaan kotimaahansa tai johonkin muuhun maahan arvostetun koulutuksen kanssa, toteaa Emmi Lainpelto.
Työtaisteluiden tarve terveysaloilla on jatkunut hävyttömän pitkään. Asia on korjattava nyt.
Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat järjestävät yhdessä mielenilmauksen useilla paikkakunnilla keskiviikkona 5.10. kello 11 alkaen. Opetus keskeytetään ja opiskelijat marssivat pois luennoilta 15 minuutin ajaksi.
Lisätietoja:
Emmi Lainpelto
Puheenjohtaja
050 389 1000
[email protected]