18.02.2022 | Blogi

Jenna Jourio

Krapulattomampaa opiskelijakulttuuria rakentamassa

Sober curious eli alkoholittomuuteen uteliaisuudella suhtautuva ilmiö on kasvanut Suomessa. Helsinkiin on avautumassa ensimmäinen klubi ilman alkoholia ja alkoholittomat vaihtoehdot ovat kasvaneet eri ruokaravintoloissa. Alkoholin normatiivisuutta yhteiskunnassamme on alettu kyseenalaistamaan. Suomalainen opiskelijakulttuuri ui alkoholissa. Vaikka alkoholin käyttö onkin vähentynyt opiskelijoiden keskuudessa, perustuu silti suuri osa tapahtumista sen kulutukselle. Tuoreesta KOTT-tutkimuksesta selviää, että yli 30% ammattikorkeakouluopiskelijoista käyttää alkoholia yli riskirajojen.

Opiskelijoiden mielenterveys ja kasvaneet käynnit opiskelijaterveydenhuollossa ovat olleet puheenaiheena pitkään. Korona on jo kahden vuoden ajan lisännyt yksinäisyyttä ja kurittanut meidän kaikkien jaksamista, mutta miten tätä yksinäisyyttä on käsitelty? Opiskelijoiden alkoholin käytöstä ei ole juurikaan korona-ajalta tutkimusta, mutta Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kertoi puoli vuotta sitten, että juomista lisänneet ovat olleet muita ahdistuneempia.

Alkoholi on suomalaisten suosima päihde, myös opiskelijoiden. Monet juhlamme ovat kostuneet alkoholin käytöstä, nousuhumala on tavoiteltu tila ja muistamattomuus radalla on ihailtu asia. Kun pullo pyörähtää eteesi ja kaikki tuijottavat, uskallatko kieltäytyä, jos et halua juoda? Jos uskallat niin hyvä! Alkoholista kieltäytyminen voi olla haastavaa, sillä ryhmäpaineen alla tutkitusti on vaikea kieltäytyä. Hyvä esimerkki on sitseiltä tuttu rangaistuskäytäntö, joka on edelleen voimissaan. Sitsimestari puhuu, sinua yskittää, juot vettä ja rangaistukseksi saat ällöttävän shotin tilalle, sillä jonkun puhuessa et saa juoda, syödä tai puhua. Mitä kovempi humala, sen parempi. Seuraavan päivän krapula voi olla jopa hieman pakotettu tila.

Suomalaisten yhdeksi kansansairaudeksi luetaan erilaiset päihdeaddiktiot kuten alkoholismi. Kasvavissa määrin se on varmasti myös opiskelijoiden sairaus. Alkoholista puhuminen on monelle arka paikka ja todella henkilökohtainen asia. Päihteiden käytön pitäisi olla avoimempi puheenaihe, sillä pelkkä limuvaihtoehto ei riitä enää. Olemme palaamassa vähitellen takaisin toistemme luo ja livetapahtumat ovat pian ajankohtaisia. Kaiken etäajan päätteeksi ihmisillä ei välttämättä ole enää alkoholinkäytön hallintaa, aikaisemmat annosmäärät alkoholissa eivät enää sovi eikä itsehillintää välttämättä löydy. Me opettelemme kaiken uudestaan.

Opiskelijajärjestöillä ja etenkin opiskelijakunnilla on valtava rooli siinä, minkälaista opiskelijakulttuuria olemme luomassa tämän pandemian jälkeen.
Ehkä olisi oikea aika uudistaa opiskelijakulttuuria myös krapulattomammaksi. 

 

Jenna Jourio
hallituksen jäsen