15.10.2021 | Blogi

SAMOK

Arttu Suorsa: Voimavaroja opiskeluun

Kuvassa hallitusehdokas Arttu Suorsa. Hänellä on yllään sininen kauluspaita ja puvun takki. Hän hymyilee ja hänellä on tummat hiukset sekä partaa. Moni opiskelee ja ehkä työskentelee tällä hetkellä kotoa käsin ja tietokone toimii kouluna, työnä ja vapaa -aikana, joten on entistäkin tärkeämpää kyetä irrottautua opiskelusta työn ajaksi ja työstä vapaalle. Koen aika ajoin tämän irrottautumisen henkilökohtaisesti haastavaksi ja myös tästäkin syystä innostuin osallistumaan Mieli ry:n järjestämälle MTEA1 kurssille. Kurssin innoittamana ja siksi että mielenterveydellisiä hoidontarpeen arviointeja tehdään entistä enemmän tänä päivänä, päätin kirjoittaa siitä mistä itse saan voimavaroja opiskeluun.

Tauottaminen. Ruoka-, välipala ja muita taukoja kannattaa sovittaa työ/opiskelupäivään jolloin jaksaa paremmin. Muihin taukoihin voi myös koittaa sovittaa mindfulness-harjoitteita. Ne, jotka harjoittavat mindfulnessia sietävät todistetusti stressiä enempi.

Irrottautuminen. Töitten ja opiskelun vastapainoksi on tärkeää löytää itselleen mukava asia tehdä. Vaikka työ tai opiskelun aihe olisi mielekästä ja työn imu kova, jos elämässä ei ole muuta alkaa mielekkäätkin asiat uuvuttamaan pitkässä juoksussa. Josta päästään seuraavaan.

Fyysisen ja henkisen kunnon ylläpito. Kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva ihminen kestää stressiä paremmin. Tutkimusten mukaan ihminen voi paremmin, kun ympärillä on vihreää. On myös todettu, että luonnossa rauhallisuus ja iloisuus lisääntyvät. Ympäristöllä on myös vaikutusta unen parempaan laatuun, uupumuksen lievittymiseen sekä keskittymisen ja tarkkaavaisuuden parantumiseen. Tyytyväisyys vapaa- aikaan on myös suorassa yhteydessä yleiseen tyytyväisyyteen ja onnellisuuteen. Ihmisten kiinnostuksen kohteet ovat hyvin erilaisia ja tässä suosittelisin oikeastaan tekemään vapaa-ajalla sitä mistä itse tykkää. Vaikkakin vapaa-ajan aktiivisuus kohottaa mielialaa, ei sitä aina tarvitse sykkiä lenkille, jos ei lenkkeily kiinnosta tai ulkona on huono sää vaan voi ihan yhtä hyvin katsoa Netflixiä, jos niin haluaa.

Hyvinvoivan ihmisen ei myöskään tarvitse stressata omaa toimeentuloansa. Nykyisellään opintoraha ei riitä kattamaan opiskelijoiden perustarpeita ja pandemia aikana töitä ei kaikille kykeneville riittänyt. Tämän vuoksi moni opiskelija on joutunut nostamaan lainaa elääkseen. Tulorajojen nosto oli askel oikeaan suuntaan ja tulevissa eduskuntavaaleissa liitolla on tärkeä paikka ja rooli vaikuttaa tulevien opiskelijoiden hyvinvointiin jo ensi vuonna.

Mielenterveyttä tukee vahva, yhtenäinen ja joustava tiimi sekä yhteinen intohimo työtä kohtaan. Etua on myös siitä, että työyhteisö on avoin ja turvallinen ja tehdyistä virheistä otetaan opiksi. Tällainen minä olen, tällaisessa tiimissä haluan työskennellä ja tällaisen hallituksen liitto tarvitsee ensi vuodelle.

Arttu Suorsa
SAMOKin hallitusehdokas 2022