26.02.2020 | Blogi

SAMOK

Emma Hannonen: Kevätsiivouksen aika?

Pöly (lat. pelédug, pulvis m.) on vanhempi ihmishenkilö, joka on kerännyt tietonsa ja taitonsa silloin kun pojat olivat vielä poikia, kouluun hiihdettiin neljäkymmentä kilometriä suuntaansa ja vähemmistöistä sai tehdä valtakunnanviihdettä televisiossa. Pölyn nuoruudessa oli kunnollista!

Pöly muisteleekin nostalgisesti tätä kunnollisuutta, peilaten nyky-yhteiskunnan moraalista rappiota Wanhoihin Hywiin Aicoihin, kun asioista puhuttiin vielä niiden oikeilla nimillä, Suomen markan pystyi devalvoimaan ja suuret päätökset tehtiin saunan lauteilla.

Pölyä huolestuttaa nykyajan nuoret, jotka eivät ymmärrä tosielämän realiteetteja. Kyllä Pölykin nosti opintolainaa opiskellessaan ikuisella opinto-oikeudellaan ja rajattomilla tukikuukausillaan kolmea korkeakoulututkintoa yhtä aikaa! Kyllä sen työpaikan saa kun sitä vain hakee, vellihousut! Pöly puhisee ääneen ja kiristelee hampaitaan miettiessään verorahojensa hupenemista laiskanpulskeiden syöttöporsaiden kouluttamiseen ja elättämiseen. Pölyä huolestuttaa kovasti suomalaisten arvojen säilyminen yhteiskunnassa. Myös tasa-arvo on mennyt ihan varmasti jo liian pitkälle. Nuoriso on pilalla ja kohta on myös Suomi!

Vaalipäivänä Pölyt kömpivät vaaliuurnille varmistamaan sen, että muutoksen tuulet eivät puhaltaisi niin kovaa. Koska Pölyjen selkärankaan on iskostettu äänestämisen olevan velvollisuuden sijaan kansalaisoikeus, pölisevät vaaliuurnat kautta maan. Näin pölyinen päätöksenteko jatkuu ja oikeudenmukainen sukupolvipolitiikka jää sanahelinäksi.

Muutosvastarinta on inhimillistä ja osa ihmisyyttämme. Ajat ovat tosiaankin muuttuneet, mutta toisin kuin Pöly luulee, ei välttämättä huonompaan suuntaan.

Muutosvastarinta on inhimillistä ja osa ihmisyyttämme. Ajat ovat tosiaankin muuttuneet, mutta toisin kuin Pöly luulee, ei välttämättä huonompaan suuntaan. Hyvin moni asia on maassamme helpompaa, nopeampaa ja oikeudenmukaisempaa, kuin 20-50 vuotta sitten. Pölyisyys liittyykin fyysistä ikää enemmän asenteisiin ja näkyy suhtautumisessa elämään. Pöliseminen on usein puolustusmekanismi epävarmaa ja pelottavaa tulevaisuutta vastaan – menneisyyteen takertuminen on helpompaa kuin tulevaisuuteen luottaminen.

Pöly, minulla on sinulle hyviä uutisia. Asiat eivät ole niin huonosti kuin luulet. Ota rohkea asenne tulevaisuuteen, kuuntele avoimin mielin nuorten ideoita, seuraa heidän ajatuksiaan ja opettele vaikka käyttämään TikTokia (joka on kuulemma vuoden 2020 vaikuttajamedia!). Uskon että elämänlaatusi paranee kun lakkaat taistelemasta tuulimyllyjä vastaan. Tulevaisuus on jo täällä.

Pöly tai ei, päätöksentekoon osallistuminen on meidän kaikkien oikeus, jota kannattaa käyttää.

Ja sinä joka et identifioidu Pölyksi – Pölyiltäkin voi oppia asioita, esimerkiksi päätöksentekoon osallistumisen tärkeydestä. Pöly tai ei, päätöksentekoon osallistuminen on meidän kaikkien oikeus, jota kannattaa käyttää. Äänestämällä ja osallistumalla voit omalta osaltasi tuulettaa tomuista päätöksentekoa.

P.s. Vaikka et vielä olisi pölyinen, saatat parinkymmenen vuoden päästä huomata olevasi pölyn peitossa. Pysy siis liikkeessä. Vierivä kivi ei pölise!

Emma Hannonen
hallituksen jäsen

Emma vastaa hallituksen jäsenenä kansainvälisyydestä. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia hallituksen jäsenemme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry