SAMOK

Päätöslauselma Suomen opiskelija-asuntokriisistä

European Students’ Union (ESU) ilmaisee yhdessä Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKin ja Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL), kanssa huolen opiskelijoiden huononevasta tilanteesta Suomen asuntomarkkinoilla.

Korkeakouluopiskelijoiden asema asuntomarkkinoilla on heikentynyt merkittävästi. Hallitus on parhaillaan siirtämässä opiskelijoita yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisän piiriin elokuusta 2025 alkaen. Tämä muutos pienentää opiskelijoiden käytettävissä olevaa taloudellista kokonaistukea jopa 2065 eurolla vuodessa ja merkitsee ympärivuotisen asumistuen päättymistä. Tämä on vakava leikkaus opiskelijoiden toimeentuloon ja lisää entisestään kohtuuhintaisen asumisen kysyntää.

Suomessa opiskeleville siirtoa on perusteltu erityisesti sillä, että se kannustaa opiskelijoita siirtymään edullisempiin asumismuotoihin. Kuluvalla hetkellä kohtuuhintaisia opiskelija-asuntoja riittää noin alle neljäsosalle korkeakouluopiskelijoista. Opiskelija-asuntojen määrää ei voida kasvattaa, koska asuntorakentamisen investointitukea on heikennetty.

Vuonna 2023 yksin asuvien opiskelijaruokakuntien keskimääräinen asumismeno oli 565,81 euroa kuukaudessa. Samana vuonna valtion tukemassa asuntokannassa asuvan yhden hengen opiskelijaruokakunnan asumismenot olivat keskimäärin 482,20 euroa. (Kela) Tilastoihin on huomioitu myös soluasunnoissa asuvat opiskelijat. On välttämätöntä, että asumislisän hyväksyttävät enimmäisasumismenot asetetaan tasolle, joka huomioi opiskelijoiden keskimääräiset asumismenot.

Vaihto-opiskelijoiden asema asuntomarkkinoilla Suomessa on vaikea. Vaihto-opiskelijoille on saatettu antaa väärää tietoa asumisen kustannuksista Suomessa ja lisäksi he voivat olla syrjinnän vuoksi huonommassa asemassa yksityisillä asuntomarkkinoille. Nämä ongelmat koskevat myös vakituisesti Suomessa opiskelevia kansainvälisiä opiskelijoita.

Komission muistiossa luvataan, että komissioon nimetään jäsen, jonka vastuualueissa on muun muassa asuminen. Lisäksi aiotaan esittää ensimmäistä kohtuuhintaista asumista koskevan eurooppalaisen suunnitelman. Tämän suunnitelman tulee sisältää myös opiskelija-asumisen.

Eurooppalaisten opiskelijoiden yhteisellä äänellä ESU, SAMOK ja SYL vaativat:

  • Opiskelija-asumisen rahoitusta tulee nostaa opiskelija-asuntotarjonnan parantamiseksi.
  • Opiskelijan asumisen tuen tasoa tulee kasvattaa.
  • Asumislisää on tarjottava ympäri vuoden.
  • Opiskelija-asuntotuotannon haasteet tulee huomioida komission asumista koskevassa eurooppalaisessa suunnitelmassa.

Lisätietoja:

Linda Vallenius, Hallituksen jäsen (opiskelijoiden asuminen), SAMOK
050 389 1015
[email protected]

Saku Pesonen, Kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija,SYL
040 017 4913
[email protected]