14.10.2024 | Blogi

SAMOK

Ehdokasblogi: Tulevaisuus on kirkas – jos jaksamme sinne asti

Kuvittele yrittäväsi uida eteenpäin, mutta jokaisella vedolla tunnet painon vetävän sinua alaspäin. Tämä tunne on hyvin tuttu meille opiskelijoille. Se kuvaa hyvin sitä, millaista opiskelija-arki nykyään on. Joudumme tasapainottelemaan toimeentulon, lainan, palkattomien harjoittelujen ja valmistumiseen kohdistuvien paineiden välillä.

Opiskelijana olemisen pitäisi olla aikaa, jolloin voimme keskittyä opiskeluun ja ammatilliseen kasvuun. Sen sijaan joudumme jatkuvasti pohtimaan, riittävätkö rahat vuokraan, laskuihin sekä ruokaan, ja kuinka pitkään jaksaa vielä käydä töissä opintojen ohella ilman, että uupuu täysin. Meidän moninaiset elämäntilanteet tulee tunnistaa ja taloudellisen tuen tulee olla kaikkien saatavilla ja auttaa opiskelijoita keskittymään olennaiseen eli opintoihin.

Jos opiskelijana haluaa tehdä välillä jotain vapaa-ajalla rentoutuakseen, se vaatii usein työntekoa opintojen ohella. Tilanne pahenee erityisesti ammattikorkeakouluopiskelijoille, kun pakolliset harjoittelut alkavat ja moni joutuu tekemään ne palkatta. Tämä luo jatkuvan haasteen: miten keskittyä opintoihin ja harjoitteluun, jos toimeentulo vaatii työntekoa lähes koko valveillaoloajan tai jatkuvaa velkaantumista? Erityisesti kansainvälisillä opiskelijoilla, joilla on rajalliset työmahdollisuudet ja jotka eivät ole oikeutettuja sosiaaliturvaan, tilanne on haastava.

Taloudellinen epävarmuus on monen opiskelijan arkipäivää ja nykyiset opiskelijoiden taloudelliset tuet ei tarjoa kestäviä ratkaisuja. Lainaa kyllä tarjotaan, mutta se ei vastaa opiskelijoiden arjen taloudellisiin haasteisiin – vuokrat, laskut ja muut välttämättömät menot kasaantuvat ja valmistumisen jälkeen velat estävät meitä etenemästä elämässä vapaasti.

Työnteko opintojen ohella voi auttaa osaa meistä pysymään pinnalla, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta tasapainotella työn, opiskelun ja harjoittelujen välillä ilman, että se vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Ammattikorkeakouluissa rahoitusmallit painottavat valmistuneiden määrää, mikä luo ylimääräistä painetta valmistua nopeasti. Mutta mitä tapahtuu, jos opiskelija ei pysty täyttämään näitä vaatimuksia? Paine suorittaa opinnot nopeasti, yhdistettynä taloudellisiin paineisiin, vie opiskelijat jaksamisen äärirajoille. Rahoitusmallit, joissa korostetaan määrää laadun kustannuksella, ajavat opiskelijat suorittamiseen oppimisen sijaan, mikä pitkällä aikavälillä heikentää sekä heidän jaksamistaan että työelämävalmiuksiaan

Onko tulevaisuus, jossa opiskelijat siirtyvät työelämään uupuneina ja innostuksen menettäneinä, todella se, mitä haluamme? Kun opiskelu muuttuu pelkäksi laput silmillä kulkemiseksi, miten voimme odottaa opiskelijoiden olevan innokkaita kehittämään yhteiskuntaa ja työelämää eteenpäin? Me opiskelijat emme tarvitse lisää velkaa tai paineita – me tarvitsemme todellisia tukitoimia, jotka mahdollistavat opiskelun ilman kohtuuttomia taloudellisia huolia.

Me opiskelijat emme ole vain tulevaisuuden työntekijöitä – me olemme jo nyt tämän yhteiskunnan rakentajia. Meillä on oikeus saada tukea kasvaaksemme ja menestyäksemme. Meillä on oikeus saavuuttaa potentiaalimme ilman että uhraamme hyvinvointimme ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Meidän on vaadittava muutosta.

Kirjoittaja: Ilona Hirvonen, ehdokas SAMOKin hallituksen jäseneksi vuodelle 2025

SAMOKin blogissa ja sosiaalisessa mediassa esitellään syksyn aikana ehdokkaita SAMOKin hallitukseen vuodelle 2025. Lisätietoa liittokokouksesta löydät täältä.