03.10.2024 | Blogi

Lauri Kujala

Biotalousalan koulutuksella on keskeinen rooli Suomen tulevaisuudelle

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) julkaisi biotalousalan korkeakoulujen arvioinnin tulokset tällä viikolla. Kommentoin julkaisun tuloksia julkaisutilaisuudessa. 

On selvää, että biotalousalan koulutuksella on keskeinen rooli suomalaisen yhteiskunnan kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän tukemisessa. Kuten kaikissa korkeakoulutuksen arvioinnissa, myös biotalousalan arvioinnissa on kuultu opiskelijoiden näkemyksiä koulutuksesta. 

Opiskelijat pitävät kansainvälisyyttä tärkeänä osana opintojen kiinnostavuutta ja vetovoimaa. Kansainvälisyys on olennainen osa biotalousalaa, joka toimii yhä tiiviimmin globaalien markkinoiden ja haasteiden parissa. Monipuolisemmille kansainvälisyyden vaihtoehdoille on tarvetta, sillä opiskelijoiden mielestä olisi kiinnostavampaa osallistua lyhyempiin kansainvälisiin projekteihin kuin pitkiin kansainvälisiin vaihtoihin. 

Kansainvälistymisen lisäksi opiskelijat nostavat arvioinnissa esille opintojaksojen arviointiperusteet. Kuten monella muullakin alalla, myös biotalousalalla opiskelijat toivovat selkeämpiä opintojaksojen arviointiperusteita ja yhteneviä hyväksilukukäytäntöjä. Arvioinnin mukaan biotalousalan ammattikorkeakoulutukinnon suorittavista joka kymmenennellä uudella opiskelijalla on taustaopintoina suoritettuna aiempi korkeakoulututkinto, joka olisi syytä ottaa paremmin huomioon hyväksilukukäytännöissä. 

Kolmas koulutuspoliittinen kestopuheenaihe, joka nousi esiin myös tässä arvioinnissa on korkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta.  Korkean osaamisen kysyntä kasvaa ja jatkuvan oppimisen merkitys korostuu Suomessa ja tämä näkyy totta kai myös biotalousalalla. Opiskelijat toivovat, että TKI-toiminta integroitaisiin paremmin osaksi opintoja, jolloin se vahvistaisi opiskelijoiden valmiuksia työelämässä. 

Kokonaisuudessaan opiskelijat kokevat biotalousalan merkitykselliseksi ja monipuoliseksi ja ala tuodaan esille tulevaisuuden ratkaisijana. Arvioinnin tulokset osoittavat, että biotalousalan korkeakoulutuksesta valmistuvilla on hyvät työelämän vaatimat tiedot ja taidot. Biotalousala nähdään merkittävänä osana tulevaisuuden kestäviä ratkaisuja. Opiskelijoiden tarpeet ja työelämän odotukset huomioon ottamalla koulutuksella on aito mahdollisuus toimia keskeisessä roolissa Suomen tulevaisuuden ratkaisijana.