25.09.2024 | Kannanotot

SAMOK

Kannanotto: VM, minne kadotitte 22 000 opiskelijaa?

Valtiovarainministeriö (VM) on jälleen kerran pettänyt opiskelijat.

Korkeakouluopiskelijoille opiskeluterveydenhuollon palvelut tuottavan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) rahoitus on kuluvana vuonna mitoitettu 281 000 opiskelijalle. Viime syksynä tehty virhe opiskelijamäärän arvioinnissa on suoraan johtanut siihen, että YTHS on ajautunut tänä vuonna rahoituskriisiin, sillä opiskelijoita on ollut selkeästi enemmän kuin talousarviossa ennakoitiin. Säätiön palveluiden kysyntä on siten kasvanut, mutta rahoituksen taso on jäänyt pahasti jälkeen.

YTHS:n rahoituksesta puuttuu kuluvan vuoden osalta yhteensä 22 000 opiskelijaa. Tämän totesi alkuviikosta myös Orpon hallitus, joka ensi vuoden talousarvioesityksessään esitti kuluvan vuoden tarkennetuksi opiskelijamääräksi 303 000 opiskelijaa. Ensi vuonna korkeakouluopiskelijoita on arvioitu olevan vieläkin enemmän, ja tätä on osittain huomioitu ensi vuoden rahoituksessa.

Myös opiskeluterveydenhuollon palveluista vastaava Kela on jo toukokuussa esittänyt, että YTHS:lle tulisi myöntää kuluvalle vuodelle 4,2 miljoonaa euroa lisärahoitusta opiskelijamäärien kasvuun vastaamiseksi.

Opiskelijat itse tuovat jo osansa YTHS:n budjetin kasvattamiseksi, sillä kasvaneen opiskelijamäärän myötä korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksua on kertymässä arvioitua enemmän.

Opiskelijamäärää olisi mahdollista täsmentää valtion lisätalousarvioissa, mutta VM on eilen julkaisemassaan vuoden kolmannessa lisätalousarvioesityksessä päättänyt olla esittämättä YTHS:lle sille kuuluvaa lisärahoitusta. Tämä ei siis ole vain virhe – se on tietoista piittaamattomuutta opiskelijoiden hyvinvoinnista ja oikeuksista.

”Hallituksen pitää varmistaa, että YTHS kykenee hoitamaan opiskelijoiden terveyden edistämisen tehtäväänsä tarkoituksenmukaisesti. Tämä edellyttää riittävää ja totuudenmukaista opiskelijamäärää ja sitä myöten rahoitustasoa. Opiskelijaterveydenhuollon resurssien jättäminen reilusti alimitoitetuiksi vaarantaa opiskelijoiden hyvinvoinnin, opintojen etenemisen ja sujuvan siirtymisen työelämään”, SAMOKin hallituksen jäsen Linda Vallenius painottaa.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK vaativatkin YTHS:n valuvikaisen rahoitustason pikaista korjaamista lisätalousarvioneuvotteluissa.

VM:n esityksen kaltaiset harha-askeleet eivät ole hyväksyttäviä ja Petteri Orpon hallituksen on vastattava siitä, että YTHS:lle varmistetaan riittävä rahoitus tehtäviensä toteuttamiseen myös kuluvalle vuodelle. Mikäli lisärahoitusta ei saada, ovat seuraukset hyvinkin konkreettisia: esimerkiksi välttämättömiä investointeja opiskelijoiden suunterveyteen on jo jouduttu jäädyttämään, palveluita supistamaan ja kehitysprojekteja perumaan.

”Emme suostu enää katselemaan valtiovarainministeriön puuhastelua. Vaadimme, että opiskelijamäärät vastaavat todellisuutta ja säätiö saa sen lakisääteisen rahoituksen, joka sille kuuluu. Tämä ei ole mikään kohtuuton pyyntö, vaan päättäjien velvollisuus. On häpeällistä, että joudumme edes taistelemaan näin itsestäänselvän sekä lakiin kirjatun rahoitustason puolesta”, SYLin hallituksen jäsen Jesse Häyhä jyrähtää.

Mikäli lisärahoitusta ei myönnetä, on viesti meille opiskelijoille selvä: opiskelijoiden terveys ja hyvinvointi eivät ansaitse nyt eikä jatkossakaan riittävää rahoitusta, vaikka opiskelijamäärä olisi talousarviossa määritelty pieleen miten paljon tahansa.

Lisätalousarvion käsittelyssä nähdäänkin, ovatko päättäjät valmiita uhraamaan opiskelijoiden terveyden piittaamattomuuden alttarilla.

Lisätietoja:

Linda Vallenius
Hallituksen jäsen, SAMOK
050 389 1015
[email protected]

Jesse Häyhä
Hallituksen jäsen, SYL
044 906 5003
[email protected]