30.08.2024 | Kannanotot

SAMOK

Kannanotto: Budjettiriihessä päätetään järjestöjen tulevaisuudesta – pikavoittoja ei saa hakea nuorten kustannuksella

Järjestöiltä leikkaaminen pahentaisi nuorten kokemuksia osattomuudesta suomalaiseen päätöksentekoon.

Valtiovarainministeriön ehdotus valtion talousarvioksi vuodelle 2025 julkaistiin perjantaina 9.8. Ehdotus sisältää 6,5 miljoonan euron leikkaukset nuorisotyön rahoitukseen, mukaan lukien yli 16 prosentin leikkauksen nuorisoalan järjestöjen valtionavustuksiin. Leikkauksista päätetään lopullisesti hallituksen budjettiriihessä 3. – 4.9.2024.

Allianssin nuorisoalan järjestöille tekemässä kyselyssä 50% vastaajista ilmoitti, että järjestössä tullaan todennäköisesti käymään muutosneuvottelut seuraavan vuoden aikana. Valtionavustusten leikkausten seurauksena nuorille tarjottavien palveluiden, harrastusten ja arjessa läsnäolevien turvallisten aikuisten määrä tulee pienenemään merkittävästi. Nuorten yksinäisyys ja yhteisöllisyysvaje ovat vakavia ongelmia, jotka eivät tule ratkeamaan nuorille tärkeiden palveluiden resurssien pienentämisellä.

“Inflaation myötä kustannukset ovat nousseet merkittävästi, mutta samaan aikaan järjestöjen rahoitusta on leikattu jo tälle vuodelle. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa järjestöjen talous on vaakalaudalla. Suurten leikkausten tekeminen johtaisi väistämättä järjestöjen toiminnan merkittävään heikkenemiseen”, sanoo SAMOKin puheenjohtaja Lauri Kujala.

Järjestöt ovat nuorten itsensä hallinnoimia ja siten ne järjestävät aidoimmin nuorisotoimintaa nuorten omista lähtökohdista. Onkin tärkeää että järjestöjen jatkuvan toiminnan rahoitus turvataan.

“Jos leikkauksiin kuitenkin päädytään, on tarkasteltava koko hallinnonalan valtionavustuksia ja leikkaus tulee kohdistaa kerta- tai projektiluonteiseen toimintaan, jatkuvaa toimintaa säilyttäen”, Kujala lausuu.

Lisätietoja:

Lauri kujala
Puheenjohtaja
050 389 1000
[email protected]

Vellu Taskila
Toiminnanjohtaja
044 238 5384
[email protected]