02.10.2018 | Blogi

SAMOK

Äänestä, opiskelija, äänestä!

SAMOK julkaisee lokakuun aikana edustajistovaaleihin liittyen blogisarjaa. Kirjoittajina ovat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Sarjan käynnistää Kokoomuksen Petteri Orpo.

Opiskelin aikanaan Turussa kansantaloustiedettä. Lähdin heti ensimmäisenä opiskeluvuotenani innolla mukaan ainejärjestötoimintaan ja löysin itseni taloustieteen ainejärjestö T-klubin hallituksesta. Jostain syystä minulle annettiin haltuun kaikkien ainejärjestöjen yhteisen virvokevaraston avaimet. Siksi minulla taisi silloin riittää kavereita.

Hauskanpidon lisäksi ainejärjestöhommista sekä myöhemmin ylioppilaskunnan edustajistosta ja hallituksesta jäi käteen valtava määrä osaamista johtamisesta, ryhmätyöskentelystä, yritystoiminnasta, viestinnästä ja vaikuttamisesta. Silloin muodostuneiden ystävyyssuhteiden merkitystä ei voi myöskään vähätellä.

Opiskeluaika oli hedelmällistä aikaa luoda verkostoja. Erityisesti järjestöissä ja edustajistossa verkostot laajenevat kohisten, sillä niissä pääsee tutustumaan ihmisiin eri puolilta opiskelijakuntaa. He voivat hyvinkin tulla vastaan työkavereina tai yhteistyökumppaneina myöhemmin elämässä. Usein aktiivitoiminnassa pääsee luomaan verkostoja myös jo työelämässä olevien kanssa.

Opiskeluajan ei siis tarvitse olla vain kurssien suorittamista, vaan omaa osaamistaan voi kehittää myös luentosalien ulkopuolella. Tänä syksynä kannattaa osallistua edustajistovaaleihin joko äänestäjänä, ehdokkaana tai vaikka vaalityön tekijänä.

Edustajistovaalit käydään tänä vuonna kaikissa opiskelijakunnissa samana päivänä 7. marraskuuta. Yhteinen vaalipäivä vahvistaa vaalien näkyvyyttä ja mahdollistaa kattavat yhteisohjelmat ja yhteisen vaalityön. Toivottavasti tämä muutos lisää opiskelijoiden äänestysaktiivisuutta.

Monelle tulevaisuuden poliitikolle juuri nämä vaalit voivat olla ne ensimmäiset vaalit. Opiskelijoiden kannattaa siis tarkkaan harkita, kenelle äänensä antaa. Ehdokkaita kannattaa rohkeasti haastaa tuomaan omia kantojaan esiin, olivat he sitten ehdolla ainesidonnaisilla tai puoluepoliittisilla listoilla.

Puoluepoliittisten toimijoiden eduksi voi sanoa, että heillä on usein jo valmiiksi verkostoja paikallisiin ja valtakunnallisiin päättäjiin. Esimerkiksi Kokoomusopiskelijoilla on suora linkki puoluejohtoon. Tunnen henkilökohtaisesti useita Tuhatkunnan jäseniä. Haluan, että heidän kynnyksensä ottaa minuun yhteyttä on matala.

Vaaliohjelmien perään kannattaa kysellä, sillä edustajistossa päätetään esimerkiksi opiskelijakunnanjäsenmaksun suuruudesta. Edarilla on ohjausvalta ja -vastuu siitä, mitä opiskelija jäsenyydestään saa ja paljon siitä maksaa.

Opiskelijapolitiikka ei ole turhaa puhetta tai kokoustamista, vaan sitä kautta voi vaikuttaa ja muuttaa asioita. Viimeisin esimerkki siitä on YTHS:n laajennus. Vuodesta 2021 alkaen YTHS:n palveluja voivat käyttää myös amk-opiskelijat. Laajennus on korkeakouluopiskelijoiden yhteinen ja pitkäaikainen tavoite, jonka nykyinen hallitus otti asiakseen viedä läpi.

Se osoittaa, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan, ja asioita tapahtuu, kun niitä tehdään. Opiskelijoita tarvitaan haastamaan ja kyseenalaistamaan korkeakoulujen ja yhteiskunnan totuttuja toimintamalleja. Asioita saa ja voi tehdä uudella ja erilaisella tavalla.

Petteri Orpo,
Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja