Suomen hallitus kokoontuu ensi viikon alussa kautensa puolivälin kehysriiheen. Puoliväliriihessä arvioidaan hallitusohjelman tavoitteiden toteutumista ja sovitaan, millaisin toimin jatketaan seuraavat kaksi vuotta. SAMOK ja SYL muistuttavat, että koulutuksesta ja tulevaisuuden osaajilta leikkaaminen ei rakenna tälle maalle kestävää tulevaisuutta.
Vetoomusta painottaakseen opiskelijajärjestöjen hallitukset rakentavat maanantaina 24.4. klo 8 Kesärannan ulkopuolelle dystooppisen tulevaisuuskuvan: Mitä tapahtuu, jos suuntaa ei muuteta? Mitä jos nuorilta sukupolvilta leikkaaminen jatkuu ja tulevaisuuden opiskelijat joutuvat uusien kiristysten kohteeksi? Ovatko nykyiset ja tulevat opiskelijat kaduilla osoittamassa mieltään vielä vuosikymmenten kuluttua?
Vuoden 2015 hallitusohjelmassa tehtiin massiivisia leikkauksia sekä koulutuksen rahoitukseen että opiskelijoiden toimeentuloon. Nämä leikkaukset osuvat pahimmin jo ennestään pienituloisiin ryhmiin, kuten perheellisiin opiskelijoihin. Tutkimusten mukaan heikko toimeentulo paitsi vaikeuttaa perheen ja opintojen yhdistämistä ja hidastaa opiskelutahtia, on monelle myös este lasten hankkimiselle opiskeluaikana. Perheellistymisen lykkääntyminen heikentää yhteiskunnan huoltosuhdetta entisestään.
SAMOK ja SYL esittävät opintotukeen huoltajakorotusta helpottamaan tätä tilannetta. 100 euron kuukausikorotus lisäisi opintotuen kustannuksia noin 14 miljoonalla eurolla. Opintotuen huoltajakorotus mahdollistaisi 20 000 perheellisen, opintotukea nostavan opiskelijan täyspäiväisen opiskelun myös opintotukileikkausten jälkeen. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa perheellistymistä ei oteta huomioon opintotukijärjestelmässä.
Seuraa maanantain tempausta:
www.facebook.com/SAMOK.FIN
www.facebook.com/SYL.FIN
Lisätietoja:
Max Laihonen,
varapuheenjohtaja, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK
[email protected]
Riina Lumme
puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL)
[email protected]