I framtiden kommer tillräckligheten och priset på rimligt prissatta studentbostäder att vara betydligt mer kritiska framgångsfaktorer för studiestäderna än i nuläget.
Statens roll som främjare av studentboende minskar på grund av de nedskärningar i produktionsstöden som regeringen genomför och planerar. Även incitamenten för bostadsproduktion till rimligt pris slopades i avtalen om markanvändning, boende och trafik som ingåtts med de stora stadsområdena. Dessa åtgärder har i praktiken stoppat byggandet av nya studentbostadsprojekt, eller åtminstone gjort det ekonomiskt utmanande eller till och med omöjligt att bygga dem.
När statens incitament för byggande av boende till rimligt pris och de studentbostäder som ingår i det försvagas betonas studiestädernas roll. För studiestäderna är läroanstalterna starka aktörer som skapar dragningskraft, arbetsplatser och livskraft och vars effekt och antal studerande man strävar efter att öka med alla möjliga medel.
Målet att öka antalet studerande till exempel genom att öka antalet nybörjarplatser förutsätter att kommunerna har tillräckligt med bostäder till rimligt pris. Dessutom krävs konkreta åtgärder för att locka internationella studerande, och en av de viktigaste faktorerna är tillgången till och priset på boende. Utan ett tillräckligt antal studentbostäder till rimligt pris har kommunerna svårt att hålla fast vid studerande och säkerställa att de kan koncentrera sig på sina studier utan oskälig ekonomisk börda.
Ett tillräckligt utbud av studentboende kan bli en livsviktig strategisk framgångsfaktor för studiestäderna. Därför är det motiverat att de ser till att bostadsproduktionen fortsätter från början av den nya kommunala valperioden.
Städerna ska åtminstone säkerställa en tillräcklig tomtreserv som är avsedd för rimligt prissatt bostadsproduktion och utarbeta lätta och enkla planbestämmelser för de studentbostäder som byggs på dem. Förmånliga tomtpriser kommer att få en allt viktigare roll som en faktor som möjliggör byggandet av studentbostäder.
Dessutom ska städerna stödja studentbostadsstiftelserna samt samarbeta intensivt med studerandena och högskolorna för att lösa utmaningarna i anslutning till studerandenas boende. Genom att också utarbeta dokument som stöder och styr arbetet, till exempel ett program för studentboende eller hållkraft för studerande som strategiskt stöd, möjliggörs ett genuint stöd för dessa frågor.
Mer information:
Taru Kyllönen
SAMOKs styrelsemedlem, utkomst, boende, val
040 417 4666
[email protected]
Maria Saita
FSF:s styrelsemedlem, socialpolitik
044 906 5004
[email protected]