Vad definierar en bra stad för studenter: stadens varumärke eller studenternas välmående? Med lokala val som närmar sig nästa vår är det en bra tidpunkt att fundera på vad städer kan göra för att förbättra studentlivet.
Studenternas situation har väckt samtal och oro. Enligt den nyligen publicerade KOTT-undersökningen beskriver nästan en av fem studenter sin ekonomiska situation som mycket dålig och osäker. Även om beslut om studentvälfärd bör fattas på nationell nivå kan städer ändå stötta studenter på sina egna sätt. Nöjda studenter bidrar till varumärket för en bra studentstad, vilket många städer beskriver sig själva som.
Stadsfullmäktige har makten att göra skillnad. Ett enkelt sätt att stödja studenternas välmående är genom att se till att sporttjänster och kultur är överkomliga och lättillgängliga. Trevliga fritidsaktiviteter ger styrka att hantera livets utmaningar. Funktionell och studentprisad kollektivtrafik gör det lättare att ta sig till campus och delta i fritidsintressen.
Kan stadens fastigheter användas genom att ge dem till studenter för användning? Att tillhandahålla gratis studierum nära hemmet, men bort från distraktioner, kan hjälpa studenter att arbeta med självständiga uppgifter och grupparbeten. Klubblokaler skulle förbättra studenternas sociala välbefinnande. Studentorganisationer skulle också kunna använda dem för att hålla evenemang som skapar en känsla av gemenskap. Detta skulle kunna förbättra varumärket för en bra studentstad genom att göra studenter mer synliga i stadsbilden.
Det är av yttersta vikt för försörjningen att erbjuda tillräckligt med studentbostäder. Särskilt planen att flytta studenter från det allmänna bostadsbidraget till bostadstillägg för studenter kommer att öka efterfrågan på prisvärda boendealternativ. Alla behöver ett tak över huvudet, och detta bör inte ske på bekostnad av att man inte har råd med mat eller medicin.
Det är en alarmerande sanning att en av fyra studenter som deltog i KOTT-undersökningen svarade att de har varit rädda för att maten ska ta slut innan de får pengar nästa gång. I många städer erbjuder olika organisationer och kyrkor matstöd. Städerna skulle kunna ta ansvar för att informera människor om matstöd så att alla som behöver mat vet var de kan få hjälp.
Lokala studentkårer har mycket information om hur studentlivet skulle kunna bli lättare eller trevligare i specifika städer. Städer kan samarbeta med studentkårer för att hitta sätt att bli mer studentvänliga. Att bara marknadsföra en stad som ”bra för studenter” är meningslöst om det inte finns en genuin strävan att förbättra studenternas välmående.
Författare: Taru Kyllönen, kandidat till SAMOKs styrelse för 2025
SAMOK kommer under hösten att presentera kandidater till SAMOKs styrelse för 2025 på sin blogg och i sociala medier. För mer information om förbundsmötet, klicka här.