”Hur mår du?” En vardagskonversationsstartare som kan tyckas enkel – men är en laddad fråga för allt fler studerandes. Psykisk påfrestning, social ångest, depression och oro för din egen framtid – du bör inte lämnas ensam med dessa problem.
Ungdomsbarometern 2024, som publicerades i mars, visar att ungas framtidstro har kollapsat. Resultatet är inte uppmuntrande, särskilt med tanke på att 29,4 % av universitetsstudenterna enligt KOTT upplever betydande psykiska påfrestningar. När försörjningsosäkerheten och dess lånetunga grund läggs till diskussionen, med det ökande trycket att ta examen i tid, kan vi verkligen anta att det finns utrymme för välmående i studenters vardag?
Att normalisera en prestationskultur som en del av studierna skapar ett skadligt kontinuum för framtida välbefinnande i arbetet. Att förstå helheten kräver inga tidsresor, eftersom dagens studenter redan är en del av arbetslivet genom många praktikplatser och arbetslivssamarbeten. Lösningar finns dock redan – en studiestödsreform skulle ge stabilitet i elevernas vardag och därmed trygghet och sinnesro.
Utan tillräckliga verksamhetsresurser kommer psykiatriska stödtjänster och organisationer som skapar gemenskap inte att hänga med i förändringarna i elevernas vardag. Många former av stöd är redan underresurser och det förebyggande arbetet som bedrivs av ungdomsorganisationer kämpar i ständig osäkerhet.
Organisationers betydelse för att stödja elevernas välmående är avgörande. De erbjuder inte bara gemenskap och kamratstöd, utan utgör också en viktig väg till social integration för många. När finansieringen av ungdomsorganisationer säkras och verksamhetsresurserna stärks möjliggörs en permanent förändring av studerandes vardag – och samtidigt byggs en hållbar framtid för samhället som helhet.
Välbefinnande kan inte läggas ut på entreprenad – det är vårt allas ansvar. Nu är det dags att gå från ord till handling.
Skrivt av: Sanja Laitinen-Lindelöf, SAMOKs vice ordförande
Blogg är en del av ”Studerande, hur mår du?”-kampanjvecka
#OMTV2025