14.10.2024 | Blogg

SAMOK

Kandidatblogg: Framtiden är ljus – om vi orkar hela vägen dit

Föreställ dig att du försöker simma framåt, men med varje simtag känner du hur tyngden drar dig neråt. Den här känslan är väldigt bekant för oss studenter. Den beskriver väl hur vardagen som student ser ut idag. Vi tvingas jonglera med försörjning, lån, oavlönade praktikplatser och pressen att bli färdiga med våra studier i tid.

Att vara student borde vara en tid då vi kan fokusera på våra studier och vår professionella utveckling. Istället måste vi ständigt oroa oss för om pengarna räcker till hyra, räkningar och mat, och hur länge vi orkar jobba vid sidan av studierna utan att bli helt utmattade. Våra olika livssituationer måste erkännas, och det ekonomiska stödet måste vara tillgängligt för alla, så att vi kan fokusera på det viktigaste – våra studier.

Om man som student vill kunna göra något avkopplande på fritiden krävs det ofta att man arbetar vid sidan av studierna. Situationen blir särskilt svår för yrkeshögskolan studenter när de obligatoriska praktikperioderna börjar, och många måste genomföra dem utan lön. Detta skapar en ständig utmaning: hur kan vi fokusera på studierna och praktiken när försörjningen kräver att vi arbetar nästan hela vår vakna tid eller att vi tar på oss ännu mer skuld? Särskilt utländska studenter, som har begränsade arbetsmöjligheter och inte har rätt till socialt skyddsnät, står inför en ännu svårare situation.

Ekonomisk osäkerhet är en del av vardagen för många studenter, och dagens system för studenters försörjning erbjuder inte hållbara lösningar. Det erbjuds visserligen lån, men dessa tillgodoser inte de ekonomiska behov som vi har i vår vardag – hyror, räkningar och andra nödvändiga utgifter hopar sig, och efter examen hindrar skuld oss från att kunna gå vidare i livet på ett fritt sätt.

Att arbeta vid sidan av studierna kan hjälpa vissa av oss att hålla oss flytande, men inte alla har möjlighet att jonglera arbete, studier och praktik utan att det påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande.

I yrkeshögskolorna betonar finansierings modellerna antalet utexaminerade, vilket skapar ett extra tryck på att bli klar snabbt. Men vad händer om en student inte klarar av att uppfylla dessa krav? Trycket att snabbt genomföra studierna, i kombination med de ekonomiska påfrestningarna, pressar oss till bristningsgränsen. Finansieringsmodeller som fokuserar på kvantitet på bekostnad av kvalitet driver oss till att enbart prestera istället för att lära, vilket på lång sikt försämrar både vår uthållighet och vår beredskap för arbetslivet.

Är det verkligen den framtid vi vill ha, där studenter går ut i arbetslivet, utmattade och utan entusiasm? När studierna blir en kamp för överlevnad, hur kan vi förvänta oss att de är entusiastiska över att utveckla samhället och arbetslivet framåt? Vi studenter behöver inte fler skulder eller mer press – vi behöver verkliga åtgärder som möjliggör studier utan orimliga ekonomiska bördor.

Vi studenter är inte bara framtidens arbetstagare – vi är redan nu med och bygger detta samhälle. Vi har rätt att få det stöd vi behöver för att växa och lyckas. Vi har rätt att uppnå vår fulla potential utan att offra vårt välbefinnande och våra framtida möjligheter. Vi måste kräva förändring.

Författare: Ilona Hirvonen, kandidat till SAMOKs styrelse för 2025

Under hösten kommer kandidater till SAMOKs styrelse för 2025 att presenteras på SAMOKs blogg och i sociala medier.  För mer information om förbundsmötet, klicka här.