17.04.2025 | Blogg

SAMOK

Blogg: Internationell studerande: mjölkko eller en människa bakom siffrorna?

Finland lider av brist på kompetent arbetskraft inom flera olika branscher, och landets demografiska försörjningskvot försämras i alarmerande takt i och med sjunkande födelsetal. En lösning på dessa problem har bland annat sökts i internationella studerande. Antalet internationella studerande i Finland har också ökat snabbt. År 2014 fanns det 20 000 internationella studerande i Finland, medan motsvarande siffra år 2023 var över 31 000.

Diskussionen om internationella studerande handlar alltför ofta om hur de kan lösa Finlands demografiska utmaningar och bidra till finansiering av högre utbildning. Diskussionen har alltså gått från att se invandrare som en kostnad till att betrakta dem som ett verktyg eller en mjölkko. När vi pratar om internationella studerande måste vi dock komma ihåg att de inte är ett verktyg för att lösa Finlands problem. De är först och främst människor med olika bakgrunder och behov, som vi har ett ansvar att ta hand om.

Resultaten från undersökningen Till vilket pris? Att vara internationell studerande i Finland, beställd av SAMOK och SYL, visar att internationella studerande upplever betydande utmaningar med att integreras i det finländska samhället. Det upplevs också som svårt att få arbete i Finland. Den ekonomiska bördan är särskilt tung för studerande som kommer från länder utanför EU- och EES-området. Resultaten från undersökningen är alarmerande.

Om vi verkligen vill att internationella studerande ska stanna kvar i Finland efter sina studier, måste vi satsa mer på deras individuella behov och på integration i det finländska samhället. Det är ett ansvar som hela finländska samhället delar. De nyvalda kommun- och välfärdsområdesfullmäktige som valdes förra veckan kommer att fatta beslut om våra vardagliga tjänster – och om hur tillgängliga dessa är för internationella studerande. Offentliga tjänster måste erbjudas också på andra språk än de inhemska. Samtidigt måste det finnas möjligheter för internationella studerande att lära sig de inhemska språken.

Högskolorna måste också ta en aktiv roll i integrationen av internationella studerande, till exempel genom att erbjuda stöd i att skapa kontakter till arbetslivet. Ett av de största hindren för att få ett jobb eller praktikplats är kravet på att kunna tala tillräckligt flytande finska eller svenska. Olika arbetsuppgifter kräver olika nivåer av språkkunskaper, och därför bör arbetsgivare se över vad som är en tillräcklig språknivå för olika jobb.

Av resultaten från den tidigare nämnda undersökningen framgår också att Finland är ett uppskattat studieland bland internationella studerande. Bland annat tryggheten och samhällets fungerande struktur är viktiga attraktionsfaktorer för dem. Det finns alltså en vilja bland internationella studerande att stanna i Finland – men vi måste arbeta för att de ska hitta sin plats i detta samhälle.