Internationellt samarbete
Studeranderörlighet: utbyten och praktik utomlands
Särskilt snäva tidsfrister för att slutföra examen, svårigheten med att integrera rörlighetsperioder i examina och livssituationen för studerande med familj är sådana skäl som gör det svårt att delta i en rörlighetsperiod utomlands. Samtidigt är ekonomiska skäl en av de främsta anledningarna till att studerande inte deltar i rörlighetsperioder. Vi arbetar för att öka de studerandes rörlighet genom att informera beslutsfattare och tjänstemän om vilka åtgärder vi ser som en lösning på denna utmaning.
Förutom rörlighetsperioder främjar SAMOK möjligheter till internationellt samarbete på hemmaplan, och arbetar för att målen för och innehållet i internationell kompetens ska definieras på nationell nivå.
Internationella studerande i Finland
Särskilt identifieringen vid ambassader och konsulat som ingår i uppehållstillståndsprocessen har varit ett problem i en mycket överbelastad arbetsmiljö. Förutom invandring är internationella studerande mindre väl integrerade i vårt samhälle och har svårare att hitta en praktikplats eller arbete jämfört med lokala studerande. Vi arbetar för att lösa dessa utmaningar, till exempel genom att träffa beslutsfattare och föra fram våra synpunkter i olika arbetsgrupper och möten.
Påverkansarbete internationellt och inom EU (EU, ESU och NOM)
SAMOK är aktivt med och påverkar på europeisk nivå genom sitt aktiva engagemang i paraplyorganisationen European Students’ Union och i samarbete med nationella studerandeorganisationer i andra europeiska länder. Samarbetet med de övriga nordiska och baltiska länderna är särskilt tätt och de nationella studerandeorganisationerna i dessa länder ingår i nätverket NOM (Nordisk Ordförande Möte) som sammanträder två gånger per år.
De viktigaste institutionerna på europeisk nivå där SAMOK påverkar utbildningspolitiken är Europeiska unionen och Bolognaprocessen (Europeiska området för högre utbildning). På EU-nivå arbetar SAMOK särskilt med EU-kommissionens utbildningspolitiska initiativ, såsom det europeiska utbildningsområdet (EEA) och de europeiska universitetsnätverken (European Universities). I sitt internationella påverkansarbete träffar SAMOK EU:s beslutsfattare och deltar i EU-debatten i olika arbetsgrupper i Finland och på internationella forum.
Students at Risk Finland
Roosa Veijola
SAKKUNNIG INOM EUROPAPOLITIK
Europeisk intressebevakning och internationella organisationskontakter