09.11.2023 | Lausunnot

SAMOK lausui korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon maksuista vuonna 2024

SAMOK lausui sosiaali- ja terveysministeriölle valtioneuvoston asetuksesta liittyen korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon maksuihin vuonna 2024.

Asetuksessa esitetään, että opiskelijoiden maksama terveydenhoitomaksu pysyisi vuoden 2023 tasolla eli 73,60 eurossa kalenterivuodelta. SAMOK arvostaa ministeriön tahtoa pitää terveydenhoitomaksu tässä tilanteessa opiskelijoille samana, mutta SAMOKin mielestä YTHS:n rahoitustarve on niin suuri, että perusrahoitusta pitää kasvattaa. Perusrahoituksen kasvattaminen näkyy suhteessa myös terveydenhoitomaksussa, mutta korostimme, että opiskelijoiden tulee saada laadukkaita ja saavutettavia palveluita myös jatkossa ja tämän turvaaminen vaatii lisärahoitusta.

Kannatamme terveydenhoitomaksun viivästymismaksun pitämistä ennallaan.

Emme kannata ministeriön esitystä käyttämättä jääneistä ajoista perittävän maksun nostamista. SAMOKin näkemyksen mukaan kyseisen maksun määrän ohjausvaikutus aikojen perumiseen on hyvin maltillinen ja tämä korotus saattaa nyt kohdistua etenkin heihin, joilla on ongelmia mielenterveydessä tai elämänhallintaan liittyviä haasteita.

SAMOKin koko lausunto on luettavissa tästä.

Lisätietoja
Ninni Kuparinen
Sosiaalipolitiikan asiantuntija
[email protected]