24.09.2020 | Blogi

Saavutettavuuskampanja tulee, oletko valmis?

Olemme tehneet useamman vuoden ajan työtä koulutuksellisen tasa-arvon parantamisen eteen. Tämän keskiössä on ollut tavoite, että Suomeen laaditaan korkeakoulutuksen saavutettavuussuunnitelma, jolla edistetään koulutuksellista tasa-arvoa huomioiden esimerkiksi aliedustetut ryhmät ja alueellinen saavutettavuus.

Vuosien varrella monet SAMOKlaiset ovat tavanneet päättäjiä, sidosryhmiä sekä virkahenkilöitä ja käyneet heidän kanssaan keskusteluja kannoistamme. Asian puolesta on myös kampanjoitu: SuomiAreenassa 2019 SAMOKin teemana oli #saavutettavuustalkoot. Tavoitteena oli lisätä SuomiAreenan kävijöiden tietoa koulutuksellisen tasa-arvon parantamisesta ja tästä käytiinkin kymmenittäin keskusteluja. Saavutettavuussuunnitelman tarpeellisuutta pidettiin esillä myös ennen eduskuntavaaleja viime vuonna. Saavutettavuussuunnitelma kirjattiinkin sitten myös hallitusohjelmaan ja valmistelu alkoi viime kuussa opetus- ja kulttuuriministeriössä. On upeaa seurata, kuinka työ tuottaa tulosta.

Mutta huomaatteko, mitä puuttuu?

Ainakin yksi asia: niiden ääni, jota tämä eniten koskettaa. SAMOKin ja opiskelijakuntien tehtävänä on edustaa kaikkia AMK-opiskelijoita ja tätä tehtävää toteutetaan aktiivisesti. Emme kuitenkaan voi puhua koulutuksellisesta tasa-arvosta ja aliedustetuista ryhmistä ilman, että annamme puheenvuoron myös heille, jotka vähemmistöihin kuuluvat.

Nyt on siis AMK-opiskelijoiden vuoro. Ensi viikosta alkaen julkaisemme joka viikko blogin, jossa vähemmistöön kuuluva opiskelija kertoo oman tarinansa ja näkemyksensä siihen, miten koulutuksellista tasa-arvo edistetään. Lisäksi joka viikko julkaisemme asiantuntijablogin, joissa jatketaan saavutettavuuteen liittyvien teemojen tarkastelua.

Kampanjalla tahdomme tuoda esiin opiskelijoiden moninaisuutta, mutta myös koulutusjärjestelmämme kipukohtia. Suomalaista koulutusjärjestelmää pidetään (aivan syystäkin) maailman parhaana, mutta se ei tarkoita, että se olisi paras kaikille. Toivomme, että tämä kampanja tuo esiin sen, mitä täytyy vielä tehdä.

Ensi viikolla kannattaa siis seurata sosiaalisen median kanaviamme – kampanjan blogit löydät aihetunnisteella #moninainenAMK.

Hannele Kirveskoski
hyvinvointipolitiikan asiantuntija