08.04.2020 | Blogi

Opiskelijoiden toimeentulo kesän osalta

COVID-19 viruksen, tuttavallisemmin koronan aiheuttamat muutokset opiskelijan elämään ovat varmasti hämmentäneet monia ja epävarmuus omasta toimeentulosta voi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Me SAMOKissa viestimme aktiivisesti koronan vaikutuksista opiskelijan arkeen ja olemmekin koonneet tietopakettia tälle sivulle. Tässä blogissa haluamme kuitenkin käsitellä opiskelijan toimeentuloa kesän ajalta, miten korona muuttaa tilannetta ja mitä helpotuksia hallitus on luvannut.

Mikäli opiskelijan opinnot eivät kevätlukukaudella täytä vaadittua opintosuoritusmäärää tai keskeytyvät tilapäisesti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi, opintotuen maksaminen voi silti jatkua normaalisti. Voit lukea lisää opiskelijoiden toimeentulosta kevään osalta täältä.

Normaalisti päätoimisen opiskelijan toimeentulo koostuu kesällä joko palkkatyöstä, suoritettavien opintojen myötä saatavasta opintotuesta (opintoraha+laina) tai viime kädessä perustoimeentulotuesta. Korona kuitenkin on aiheuttanut sen, että kesätyöpaikkoja ei ole riittävästi ja tehtyjä työsopimuksia saatettu purkaa. Korkeakoulujen kesäkurssit ovat täyttyneet nopeasti ja opiskelija ei välttämättä löydä opintojaan edistäviä kursseja kesälle.

 

Mistä opiskelija voi siis saada tukea taatakseen toimeentulonsa kesän osalta?

  • Opiskelija on koronan aiheuttaman poikkeustilan johdosta oikeutettu Kelan maksamaan toimeentulotukeen kesän 2020 aikana, mikäli opiskelija tarvitsee taloudellista tukea toimeentulon varmistamiseksi ja mikäli tämä ei tosiasiallisesti opiskele kesäkuukausina.
  • Opiskelijalta koronaepidemian johdosta edellytetä selvitystä opintojen edistymisestä tai kesätyöpaikkojen hakemisesta.
  • Opiskelijan ei tarvitse nostaa opintolainaa kesäkuukausina saadakseen toimeentulotukea, ellei tämä tosiasiallisesti opiskele kesäkuukausina. 
  • Jos opiskelija on kuitenkin jo nostanut kesän lainan sen katsotaan olevan käytettävissä olevaa tuloa. Opiskelijan kannattaa tarkistaa oikeutensa toimeentulotukeen kesäkuukausina ennen opintolainan nostoa.
  • Nämä linjaukset on voimassa seuraavan lukukauden alkuun, eli 31.7.2020 asti.

 

Töistä lomautetun opiskelijan toimeentulo kesällä:

  • Mikäli opiskelija on saanut töistään lomautuksen koronatilanteen takia 16.3.2020-31.7.2020 välisenä aikana, tämä voi olla oikeutettu hakemaan työttömyysetuuksia. Voit lukea TE-palveluiden tiedotteen aiheesta täältä.
  • Eduskunta päätti 30.3.2020 koronavirustilanteen takia poikkeuksista työttömyysturvalakiin koskien osaa opiskelijoista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli työstään lomautettu opiskelija ilmoittautuu kokoaikatyötä hakevaksi työnhakijaksi ja työssäoloehto täyttyy (26 viikkoa/vähintään 18 tuntia viikossa), opiskelu ei estä oikeutta saada työttömyysetuutta. 
  • TE-toimisto ei lain voimassaoloaikana tutki opiskelua antaessaan työvoimapoliittisen lausunnon. Tämä koskee 16.3.-31.7. välisiä lomautuksia vaikka laki tuli voimaan 1.4.
  • Asiasta tarkemmin täältä

 

Lisätietoja opiskelijoiden kesän toimeentulosta voit kysyä: 

Antti Hallia
Työelämäpolitiikan asiantuntija
[email protected]
puh. 050 389 1011

Elina Viitaniemi
hallituksen jäsen
[email protected]
puh. 045 649 2609