29.08.2022 | Kannanotot

SYL ja SAMOK: Ateriatuen korotus on välttämätön

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) vaativat, että hallitus tekee budjettiriihessä päätöksen opiskelijoiden ateriatuen korottamisesta. Korotus on välttämätön, koska opiskelijalounaiden hinnassa on inflaation seurauksena vahva nousupaine.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen on aiemmin ehdottanut tuen korottamista 25 sentillä. Liitot kuitenkin toivovat sen toteuttamista tuntuvasti suurempana.

”Budjettiriihessä on tehtävä toimenpiteitä opiskelijoiden kokeman voimakkaan elinkustannusten nousun hillitsemiseksi. Opiskelijan toimeentulo on ennestään heikko ja heihin kohdistuvat samat esimerkiksi ruoan ja sähkön nousevat hinnat kuin muuhunkin väestöön. Vaikutus on siksi suhteessa suuri”, SAMOKin puheenjohtaja Emmi Lainpelto perustelee.

Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut nopeaa nousua erityisesti ruoan ja energian hinnassa. Ne ovat opiskelijaravintoloille keskeisiä tuotantokustannuksia, minkä vuoksi hintojen korotuspaine johtuu suoraan opiskelijalounaiden hintoihin. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä on parhaillaan lausuttavana opiskelijalounaan enimmäishinnan korotus 50 sentillä.

”Ilman ateriatuen korotusta opiskelijalounaan hinnan nousu tulisi suoraan opiskelijan maksettavaksi. Nouseva hinta saattaisi vähentää aterioiden kysyntää ja saada entistä useamman korkeakouluopiskelijan korvaamaan lounaansa pullalla ja energiajuomalla. Ateriatuen korotus tarvitaan opiskelijaruokailun turvaamiseksi”, SYL:n puheenjohtaja Konstantin Kouzmitchev kertoo.

SYL ja SAMOK toivottavat hallitukselle viisautta viimeiseen budjettiriiheen toivoen, että korkeakouluopiskelijoiden asia ei unohdu päätöksenteossa.

Lisätietoja:
Konstantin Kouzmitchev
Puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL)
044 906 5007
[email protected]

Emmi Lainpelto
Puheenjohtaja, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK
050 389 1000
[email protected]