01.09.2022 | Kannanotot

SAMOK on pettynyt hallituksen budjettiriihen esityksiin

Hallitus päätti budjettiriihessään, että opiskelijoiden ateriatukea korotetaan 25 senttiä ateriaa kohden vuoden 2023 alusta alkaen. Opiskelija-aterian enimmäishintaa ollaan kuitenkin korottamassa 50 senttiä ateriaa kohden jo lokakuusta lähtien.

”Opiskelijalounaan hinnan korotus kolhaisee kipeästi opiskelijoiden jatkuvasti heikkenevää taloustilannetta, jota kohoavat elinkustannukset kiristävät muutenkin. Opiskelijan taloudellinen asema on heikkenemässä, vaikka opintorahan aikaistettu indeksikorotus otettaisiin huomioon. Seuraukset näkyvät negatiivisesti jaksamisessa, mielenterveydessä ja varmasti myös opintojen etenemisessä”, SAMOKin puheenjohtaja Emmi Lainpelto kommentoi.

Opiskelijoiden ateriatuen suurempaan korottamiseen olisi löytyneet määrärahat esitetyn opintotukibudjetin sisältäkin: budjettiesityksessä on osoitettu määrärahat 25 itäisen Suomen kunnassa toteutettavaan alueelliseen opintolainahyvityskokeiluun. Alueellisella opintolainahyvityksellä ei ole koulutuspoliittista ulottuvuutta, eikä se millään tavalla paranna opiskelijan taloudellista tai sosiaalista asemaa vaan tuki kohdentuisi opiskelijoiden sijaan varsin pieneen osaan korkeakouluista valmistuneista työelämässä oleviin.

“SAMOK kiittää opintotuen huoltajakorotuksen pienestä nostamisesta mutta muistuttaa, että kaikkien pienituloisten opiskelijoiden asemaa olisi tullut helpottaa”, muistuttaa puheenjohtaja Lainpelto.

Lisätietoja:
Emmi Lainpelto
Puheenjohtaja, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK
050 389 1000
[email protected]