11.10.2018 | Blogi

Tarvitaan tieteen ja osaamisen kunnianpalautus

SAMOK julkaisee lokakuun aikana edustajistovaaleihin liittyen blogisarjaa. Kirjoittajina ovat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Neljäntenä vuorossa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Politiikassa, aivan kuten elämässä muutenkin, on vanha viisaus: Kannattaa tutkia, niin ei tarvitse hutkia. Tällä vaalikaudella olemme nähneet paljon hutkimista ja vähän tutkimista. Räikeimmin se on näkynyt siinä, kuinka Suomen tärkeimmästä kilpailukykytekijästä eli osaamisesta on leikattu. Olen vahvasti sitä mieltä, että osaamiseen, koulutukseen ja tutkimukseen panostaminen on ainoa kestävä tie menestykseen. Tämä koskettaa yksilöitä ja koko yhteiskuntaa.

Siksi koulutuspolitiikassa tarvitaan täyskäännös. Tarvitaan tieteen ja osaamisen kunnianpalautus. Tällä on merkitystä myös yhteiskunnallisella tasolla, sillä mitä enemmän on tietoa ja osaamista, sitä vähemmän on hutkimista.

Koulutuksen ja tieteen kunnianpalautus tarkoittaa käytännössä sitä, että panostamme perustutkimukseen, soveltavaan tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatiotoimintaan sekä rakennamme suomalaisesta tiedeyhteisöstä kansainvälisesti houkuttelevan.

SDP uskoo vahvasti siihen, että osaamisen merkitystä menestystekijänä kannattaa korostaa. Tähän ajattelutapaan kuuluu myös se, että koulutusta ja osaamista ei nähdä budjetin menoeränä. Koulutukseen ja osaamiseen panostaminen ovat investointeja, jotka maksavat itsensä takaisin.

Me tiedämme, kiitos tieteen ja tutkimuksen, että maailma muuttuu nopeammin kuin osasimme vielä vuosikymmen sitten edes kuvitella. On meistä itsestämme ja osaamisestamme kiinni, onko muutos meille mahdollisuus vai uhka. Muutoksen keskellä tarvitaan selkeä visio siitä, miten haluamme osaamistamme kehittää ja uudistaa.

Tähän SDP:n vastaus on Osaamispolku 2030, jonka avulla osaamisvelka poistetaan, parannetaan ihmisten osaamista ja Suomen osaamistasoa sekä panostetaan elinikäiseen oppimiseen. Osaaminen tarkoittaa menestyviä suomalaisia, menestyvää Suomea.

Olen vieraillut korkeakouluissa ympäri Suomen, ja siitä tulee aina voimaantunut olo. Yksi syy on omien opiskeluaikojen hyvät muistot; toinen se, että nautin korkeakoulujen ilmapiiristä. Tieto voittaa valheen, uteliaisuus voittaa välinpitämättömyyden ja halu oppia uutta voittaa jämähtäneisyyden.

On hienoa, että niin monet opiskelijat ovat tänä syksynä ehdolla edustajistovaaleissa. Edustajistovaaleissa valitut opiskelijaliikkeen edustajat pääsevät linjaamaan ja visioimaan Suomen koulutuksen tulevaisuutta. Edustajistovaaleilla valituilla on siis erityistä merkitystä. Eikä vähiten siksi, että heidän muodostama opiskelijaliike on yksi Suomen vaikuttavimmista ja vahvimmista liikkeistä.

Opiskelijaliikkeen ja SDP:n tavoitteet ovat monilta osin samankaltaisia. Haluamme panostaa osaamiseen ja koulutukseen. Haluamme luoda ihmisille tulevaisuudenuskoa ja parempaa huomista. Toivon, että opiskelijaliike jatkaa vilkasta, tietoon ja faktaan pohjautuvaa yhteiskunnallista keskustelua. Mitä enemmän opiskelijat haastavat päätöksentekijöitä, sitä parempi yhteiskunnasta tulee. Siinäkin mielessä opiskelijat ovat Suomen tulevaisuudentekijöitä.

Antti Rinne
SDP:n puheenjohtaja