09.10.2018 | Blogi

Demokratiaan kasvetaan osallistumalla

Kuva: Valtioneuvosto

SAMOK julkaisee lokakuun aikana edustajistovaaleihin liittyen blogisarjaa. Kirjoittajina ovat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Kolmantena vuorossa Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä.

Sata vuotta sitten Suomi valitsi kuningasvallan ja kansanvallan välillä. Kansanvalta eli tasavalta voitti. Hyvä niin.

Keskustalle demokratian vahvistaminen ja kansalaisyhteiskunnan laajentaminen ovat aina olleet keskiössä. Se on kestävin keino rakentaa turvallista ja eheää yhteiskuntaa.

Demokratian toimiminen edellyttää sitä, että kukin meistä kantaa itselleen sopivalla tavalla vastuun yhteiskunnallisista asioista. Tästä on kyse myös opiskelijakuntien edustajistovaaleissa. Korkeakouluopiskelijat ottavat vastuun omasta yhteisöstään ja sen kehittämisestä. Siinä on politiikan ja demokratian ydin.

Keskusta on valmis alentamaan äänestysikärajan niin kunnallisissa kuin valtiollisissa vaaleissa 16-vuoteen. Nuori polvi on siihen valmis. Kunnan- ja kaupunginhallitusten kokoonpanoon tulisi soveltaa ikäkiintiötä. Se tarkoittaa, että 5% toimielimen päätöksentekijöistä olisi alle 30-vuotiaita. Näin varmistettaisiin, että puolueet nostaisivat nuoria päättäjiksi kaikkialla Suomessa.

Keskusta ja koko Suomi tarvitsevat jatkossakin asiansa osaavia ja yhteisten asioiden määrätietoisia hoitajia. Jappastelijoita on tässä maassa jo tarpeeksi. Jokainen edustajistovaaliehdokas on mahdollisesti huomisen päättäjä, jonka panoksella yhteistä kotikaupunkia, Suomea ja Eurooppaa voidaan kehittää paremmaksi.

Keskustalle osallistuva opiskelija ei kuitenkaan ole pelkästään huomisen päättäjiä, vaan myös tämän päivän vaikuttajia. Ja näiden tämän päivän vaikuttajien ansiosta keskustan johdolla opiskelijoille ollaan tällä kaudella saatu mm. opintorahan korotus perheellisille opiskelijoille, opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin ja viimeisimpänä YTHS:n laajennus koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita.

Edustajistovaaleissa ratkaistaan jälleen mikä on opiskelijoiden näkemys huomisen Suomesta.
Toivon, että vaikutatte.

Äänestysintoa ja tsemppiä opintoihin!

Juha Sipilä
Keskustan puheenjohtaja