09.03.2023 | Blogi

SAMOK kokeilee nelipäiväistä työviikkoa

Päätimme SAMOKissa siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon kokeiluluontoisesti kolmen kuukauden ajaksi maaliskuun alusta alkaen. Tämä koskettaa sekä työntekijöitä että työhallitustammekin.

SAMOKissa tehtävä työ on luonteeltaan asiantuntijatyötä. Sitovia aikatauluja on vähän ja jokainen voi vaikuttaa merkittävästi työskentelytapoihin ja -aikatauluihin. Asiat ovat siis jo valmiiksi melko hyvin. Miksi sitten kokeilu nelipäiväisestä työviikosta? Syitä ovat ainakin työhyvinvoinnin parantaminen ja työpaikan vetovoiman varmistaminen.

Suomessa ja Iso-Britanniassa tehdyt kokeilut lyhyemmästä työajasta ovat olleet lupaavia. Työn tuottavuus jopa kasvoi ja työhyvinvointi parantui. Toki näissä kokeiluissa on omat ongelmansa ja varmasti lyhyempi työaika ei sovi sellaisenaan kaikkiin työtehtäviin, mutta SAMOKin kaltaiseen asiantuntijaorganisaatioon lyhyempi työaika voi sopia varsin hyvin.

Toinen peruste on vaihtuvuuden vähentäminen ja työpaikan vetovoiman varmistaminen. SAMOK ei voi kilpailla palkoilla, joten työajan lyhentämisellä voidaan pyrkiä siihen että nykyiset työntekijät pysyvät pidempään talossa. Työvoimapulan aikana järjestöjen työpaikkoihin ei ole tullut hakemuksia aikaisempaan tapaan. Ja työvoimapula on tuskin pikaisesti helpottumassa. Olemme tähän saakka olleet onnekkaita, että olemme saaneet rekrytoitua erinomaisia työntekijöitä vähäisistä hakijamääristä huolimatta. Lyhyempi työaika voi osaltaan kasvattaa SAMOKissa avoimeksi tulevien työpaikkojen vetovoimaa ja siten varmistaa, että saamme hyviä hakijoita vastakin.

Nelipäiväiseen viikkoon siirtyminen ei ole kuitenkaan välttämättä helppoa. Joudumme luultavasti muuttamaan toimintatapoja ja tekemään vielä aikaisempaakin tarkempaa priorisointia siitä, mihin työaikaa käytetään. Tämän takia lähdemme kokeilulla liikkeelle. Kokeilun tulokset määrittävät siirrymmekö nelipäiväiseen viikkoon pysyvästi vai palaammeko viisipäiväiseen viikkoon kokeilun jälkeen. Toki voimme päätyä myös johonkin välimallin ratkaisuun.

Tiedämme siis kesäkuussa, miten kokeilu on sujunut ja mitä johtopäätöksiä kokeilusta on vedettävissä. Palaan aiheeseen blogin merkeissä viimeistään silloin! Stay tuned!

Kirjoittaja: Vellu Taskila, toiminnanjohtaja