18.12.2020 | Blogi

Opiskelijoiden edunvalvontaa ja lausumista! Katso vuoden 2020 vaikuttamisen lukuja!

Vuosi 2020 oli kyllä erikoinen hyvin monella tapaa. Mutta nyt kun vuosi lähenee loppuaan ja whamageddon on entistä haastellisempaa on hyvä pohtia tämän vuoden vaikuttamista ja sitä mitä oikein tuli tehtyä.

Edunvalvonta ja vaikuttaminen on sellaista työtä mistä yleensä ulospäin näkyy vain pieni osa kaikesta siitä työstä mitä teemme. Joskus asiat menevät luotijunan lailla eteenpäin ja tulee nopeaa reagointia vaativia kokonaisuuksia, kun taas toisaalla monia tärkeitä asioita saatetaan ajaa samanaikaisesti pitkäänkin taustalla. 

Yritetään kuitenkin saada läpileikkaus numeroista ja mitä niiden takaa löytyykään!

Työryhmiä tai muita vastaavia vaikuttamisen paikkoja missä SAMOKilla oli edustus oli yli 50. Näissä työryhmissä on käsitelty niin YTHS laajennuksen etenemisestä, AMKien kestävää kehitystä kuin vaikkapa jatkuvaa oppimista. 

Tapaamisrekisterissämme on 50 erilaisia tapaamista päättäjien kuten kansanedustajien tai eduskuntaryhmien kanssa. Tapaamisten aiheita on ollut koulutuspoliittinen selonteko, opiskelijoiden tukipalvelut ja mielenterveyden asiat sekä esimerkiksi ateriatuki. Ateriatuen maksimihinta opiskelijalle tuleekin laskemaan 2.70 euroon vuoden vaihteessa, mistä on kiitos niin meidän kuin myös sidosryhmien aktiivista vaikuttamista! 

Voisi myös ajatella, että EU-vaikuttamisemme olisi saanut etäilystä ison kolauksen, mutta onnistuimme etäyhteyksiä hyödyntäen tapaamaan 9 europarlaamentikkoa sekä osallistuimme European Students’ Unionin (ESU) liittokokoukseen sekä tapaamisiin aktiivisesti pitkin vuotta. Uskon siis hopeareunuksena tästä vuodesta jäävän hieman luontevamman yhteydenpidon myös kansainvälisesti toisten maiden opiskelijajärjestöihin sekä päättäjiin. 

Teimme myös vuoden aikana 52 blogia, 20 kannanottoa sekä 24 lausuntoa. Kannanotot ovat käsitelleet niin opiskelijoiden hyvinvoinnin merkitystä kuin myös koulutusta ja erityisesti sen laatua. Osalla kannanotoista saimme myös hyvin näkyvyyttä valtakunnan medioissa ja onkin tärkeää, että 140 000 amk-opiskelijan ääni tulee runsaslukuisesti kuuluviin yhteiskunnassamme. 

Kaikkien somekanavien seuraajamäärät ovat kasvaneet vuoden 2020 aikana parhaimmillaan 200 hengellä ja kiitos siitä kuuluu kaikille ketkä seuraavat meininkiä SAMOKissa! Meillä on periaate, että kaikki toimistolta viestii ja ensi vuonna onkin vastassa taas uusia kasvoja sekä SAMOKin 25. juhlavuoden hehkutusta.

Vuoden aikana on nähty seitsemän valtion lisätalousarviota, siirtyminen täysin etäopetukseen sekä etänä toteutettavat opiskelijavalinnat. Vuosi onkin ollut aikamoinen mutta ydintehtävästämme eli vaikuttamisesta opiskelijan paremman huomisen eteen emme ole joustaneet piiruakaan!

Näin väistyvänä puheenjohtajana voi kyllä sanoa vuoden olleen melkoista menoa, mutta onneksi hyvällä tiimityöllä ja tekemisen meiningillä olemme selvinneet haasteesta kuin haasteesta. 

Toivotankin hyvää joulua ja menestyksekästä vuotta SAMOKille myös vuodelle 2021!

 

Anna Laurila
puheenjohtaja

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry