18.10.2018 | Blogi

Laadukas koulutus ja opiskelijan hyvä arki tarvitsevat puolustajaansa

SAMOK julkaisee lokakuun aikana edustajistovaaleihin liittyen blogisarjaa. Kirjoittajina ovat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Vuorossa Vihreiden puheenjohtajan sijainen Maria Ohisalo.

Opiskelijakunnissa päätetään taas tulevaisuuden suunnasta syksyn edustajistovaaleissa. Laadukas koulutus ja opiskelijoiden hyvinvointi tarvitsevat puolustajansa, ja opiskelijaliike on tässä työssä avainroolissa vaikuttaessaan paitsi korkeakouluissa myös ympäröivässä yhteiskunnassa.

Kuten kaikissa vaaleissa, myös edustajistovaaleissa jokaisella äänellä on väliä. Edustajistovaaleissa äänestät oman opiskelijakuntasi linjasta, sillä opiskelijakunnan edustajisto päättää millaiseen sävyyn opiskelijakunta opiskelijoiden suulla puhuu. Ehdokkaaksi lähtiessäsi voit nostaa itsellesi tärkeät teemat esiin ja vaatia muutosta niin korkeakouluusi kuin laajemmin yhteiskuntaan. Edustajistovaaleissa äänestäminen ja itse ehdolle asettuminen ovatkin oivia matalan kynnyksen keinoja lähteä mukaan vaikuttamis- ja edunvalvontatyöhön laadukkaamman korkeakoulutuksen, paremman opiskelija-arjen ja kestävämmän sukupolvipolitiikan puolesta.

Ammattikorkeakoulujen syksyn edustajistovaalit osuvat ajankohdallaan varsinaiseen kultasuoneen. Ensi keväänä ovat edessä eduskuntavaalit, eurovaalit ja hallitusneuvottelut. Opiskelijaliikkeellä on tiedossa yhtä kiireinen kevät, sillä Suomessa opiskelijaliike on perinteisesti tehnyt aktiivista yhteistyötä poliitikkojen ja virkamiesten kanssa: opiskelijat ovat olleet vaikuttamassa myös maamme hallitusohjelmakysymyksiin. Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla opiskelijaliike loi yhdessä koulutuslupaus-kampanjan, ja innolla odotankin mitä opiskelijat näihin vaaleihin keksivät!

Nykyinen hallitus ei ole ollut opiskelijoiden paras kaveri. Hallitus on leikannut kautensa aikana koulutuksesta vuositasolla noin miljardi euroa. Leikkaukset ovat kohdistuneet vahvasti juuri korkeakoulutukseen ja perustutkimuksen harjoittamiseen. Sen lisäksi opintotukea leikattiin noin neljänneksellä ja opintotukikuukausien määrää vähennettiin. Opiskelijaliikkeellä onkin ollut kuluneella hallituskaudella paljon töitä opiskelijoiden edun puolustamisessa. Koulutuslupaus on petetty ja siitä hintaa maksavat opiskelijat, mutta myös tulevaisuuden osaava Suomi.

Vihreät haluaa tehdä koulutuksen kunnianpalautuksen. Suomi voi pärjätä ja kilpailla vain korkeaa osaamistaan vaalimalla. Opiskelijat, opettajat ja tutkijat ansaitsevat työrauhan, opetus ja tutkimus ansaitsevat arvoisensa resurssit ja jokaisella on oltava mahdollisuus kouluttautua perheen lompakon paksuudesta riippumatta. Opiskelijoiden toimeentulosta ja opiskelukyvystä on huolehdittava. Nämä kaikki ovat teemoja, joihin myös edustajistovaaleissa voi vaikuttaa.

Uskon, että SAMOK ja opiskelijakunnat tulevat haastamaan, mutta ennen kaikkea kouluttamaan asiantuntijuudellaan kevään vaalien ehdokkaita niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.

Tartu siis tilaisuutesi valvoa opiskelijoiden etua ja vaikuttaa – samalla voit päätyä vaikuttamaan tämän maan kuumimpiin poliittisiin teemoihin ja tulevaan hallitusohjelmaan. Lähde ehdolle ja muista äänestää opiskelijakuntasi edustajistovaaleissa!

Maria Ohisalo
Vihreiden varapuheenjohtaja (puheenjohtaja Touko Aallon sijainen), köyhyystutkija