23.10.2018 | Blogi

Kohti ammattikorkeakoulujen edustajistovaaleja

Kuva: Matti Matikainen

SAMOK julkaisee lokakuun aikana edustajistovaaleihin liittyen blogisarjaa. Kirjoittajina ovat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Tämän viikon ensimmäisenä kirjoittajana Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Kun ammattikorkeakouluja perustettiin, niiden roolista oli paljon epäilyksiä. Nyt kahden vuosikymmenen jälkeen on selvä, että ammattikorkeakoulut ovat onnistuneet tehtävässään hyvin.

Ammattikorkeiden koulutus on tasokasta ja vaikuttavaa, ja ne ovat myös profiloituneet aloittain ja alueellisesti. Valmistuneet ovat työllistyneet hyvin. Toivomme, että ammattikorkeiden toiminnassa painotetaan jatkossa aiempaa enemmän käytännönläheistä soveltavaa tutkimusta ja innovaatioita. Ne voisivat ottaa myös vahvemman aseman muuntokoulutuksessa ja yleensäkin osaamisen ylläpidossa ja uudistamisessa elinikäisen oppimisen näkökulmasta.

Ammattikorkeiden tilanne on siis monin paikoin hyvä, vaikka koulutuskenttä on käynyt läpi määrärahojen leikkauksia. Niiden perusperiaatteet ovat kunnossa. Aivan samaa ei valitettavasti voi sanoa yliopistokentästä, joka ei ole pysynyt kehityksessä mukana verrokkimaihimme nähden kuluneen kymmenen vuoden aikana. Ammattikorkeakouluilla ei ole myöskään monia yliopistojen painolasteja mukana, vaan ne keskittyvät itse asiaan sen sijaan että seuraisivat erilaisia ideologisia valtavirtoja.

Olemme sitä mieltä, että ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen duaalimalli on hyvä säilyttää, mutta yhteistyötä kannattaa lisätä. Mielestämme ylemmän AMK-tutkinnon arvostusta tulee nostaa. Opiskelijakuntien jäsenyyden tulee olla vapaaehtoinen tulevaisuudessakin.

Mutta sitten itse edustajistovaaleihin. Miksi lähteä mukaan?

Monella on halu vaikuttaa oman opinahjon ja opiskelijoiden asioihin. Pestistä saa myös arvokasta kokemusta ja sitä arvostetaan esimerkiksi työhaastatteluissa.   

Valtakunnan ja kuntatasolla politiikka on maratonlaji. Asioiden ajamiseen menee aikaa ja suuri laiva kääntyy hitaasti. Tämä tarkoittaa sitä, että politiikkaan haluavalla henkilöllä on lähes poikkeuksetta edessä sisäänajo. Opiskelijapolitiikka tarjoaa foorumin treenata hieman näissä kuvioissa politiikkaa. Siitä voi sitten ponnistaa eteenpäin laajemmin poliittiseen toimintaan tai vaikka kunta- tai eduskuntavaaleihin, jos halua on.

Tarvitsemme ihmisiä, jotka ajattelevat omilla aivoillaan ja kantavat vastuuta yhteiskunnasta periaatteellisesti. Peräkonttimiehet ja lentonäytökset ovat olleet poliittisen päätöksenteon uskottavuudelle myrkkyä. Sanalla sanoen, tarvitsemme selkärankaista ja rehellistä uutta nuorta väkeä kohottamaan politiikan tasoa.

Kannustan halukkaita mukaan edustajistovaaleihin, ja olen varma, että siitä tulee monelle oikein mukava kokemus. Myös perussuomalaiset keräävät listoja, tervetuloa mukaan. Toivotan onnea ja menestystä itse kullekin!

 

Jussi Halla-aho
Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko