30.04.2020 | Blogi

Puheenjohtajan vappupuhe

 

Ho Ho Ho ja rauhallista vappua kaikille täältä kyökistä puheenjohtajan (liha)nuijan kanssa. vappublogi

Mun parhaita vappumuistoja löytyy lapsuudessa, kun mentiin aina perheen kanssa Tampereen vappumarkkinoille ja sain kotiinviemisiksi vappupallon ja metrilakua. Lapsen silmiin vappu oli mulle se hetki, kun kesäloma tuntui olevan enää kulman takana. Aikuistuessa jotkut asiat pysyvät ja vieläkin ostan metrilakua vappuna. Kesäkin alkaa silloin ajatuksen tasolla. Opiskelijavappu on muuttanut hieman juhlintaa, mutta silti perusperiaatteet eli metrilaku, yhdessäolo lähimmäisten kanssa ja kesän alkaminen ovat vakio.

Vappu ei kuitenkaan ole tänä vuonna samanlainen kuin lapsuusmuistoissani. Tämä vappu tulee pysymään kuitenkin meidän muistoissamme, sekä jonkun toisen lapsuusmuistona tulevaisuudessa halusimme sitä tai emme. Voisimme toki tässä nyt murehtia asiaa porukalla, märehtiä ja valittaa sekä nähdä kaikessa se negatiivisin mahdollinen puoli. Voimme myös olla mukamas se poikkeus, jota ei rajoitukset koske. Olla just se tyyppi,  joka voi mennä puistoon, mökille tai mummolaan vaikka ei saisi, koska “muut menee kuitenkin”.
Onko tämä järkevää? Ei. Auttaako tämä sinua tai läheisiäsi? Todennäköisesti ei.

Opiskelijakunnat, ylioppilaskunnat ja muut opiskelijajärjestöt ovat kuitenkin suunnitelleet monia erilaisia vappuhaasteita, tapahtumia verkossa ja muuta fiilistelyä vapun ympärille. Wappu on myös mielentila ja moni onkin siirtänyt tiettyjä tilaisuuksia myös syksyyn. On erilaisia visoja, kuvahaasteita, höpötyksiä discordissa tai muita tapoja olla yhdessä, kuitenkin pitäen fyysisen etäisyyden. Onko se täysin sama juttu kun aikaisemmin? No ei tietenkään. Se, että joku ei ole sama kuin ennen, ei kuitenkaan tarkoita, että siitä ei voisi nauttia tai se ei tekisi uusia rakkaita muistoja. 

Tänä vuonna onkin ekaa kertaa ikinä #virtuaalivappu mikä kattaa laajasti musiikkia, kulttuuria, liikuntaa ja silkkaa hömppää. Virtuaalivappu sitoo suomalaiset yhteen kotisohvalta ja mahdollistaaa vapun vieton vastuullisesti mutta silti tehden yhteisiä muistoja. Virtuaalivapulla ei korvata täysin kaikkia vappuperinteitä, mutta mitä sitten? Vappuperinteet odottavat meitä kyllä seuraavaan kertaan eikä se puisto tai patsas siitä katoa. 

Ei niinkään railakasta, vaan rauhallista vappua. 

En halua lähteä juhlimaan
mihinkään hämärään kuppilaan.

Avaan kevääseen ikkunan,
siihen kukkakimpun asetan.

Lasillisen helmeilevää kohotan
Sulle hauskaa Vappua toivotan!
Birgit Ahokas

Anna Laurila
puheenjohtaja

Anna vastaa liiton puheenjohtajana edunvalvonnan ja liiton johtamisesta. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry